Борисов иска от Ципрас коридор (ОБЗОР)

Борисов иска от Ципрас коридор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Протестът на гръцките фермери изнерви шофьорите на тирове, които висят от понеделник на ГКПП-Кулата. Премиерът Бойко Борисов се намеси, като се обади на гръцкия си колега Алексис Ципрас и поиска коридор за камионите ни, тъй като превозвачите търпят загуби заради блокадата на границата ни.

20 гръцки фермери блокираха хиляди тираджии на ГКПП Кулата, пуснаха Бербо

Вътрешни проблеми да не пречат на движението на хора, зове премиерът

Премиерът Бойко Борисов поиска от гръцкия си колега Алексис Ципрас коридор за транзитни превози на българските тирове на ГКПП-Кулата. Българският министър-председател се обадил в Атина заради километричните опашки на границата, които се извиха заради протеста на фермерите в южната ни съседка. Борисов обяснил на Ципрас, че близо 1800 камиона изчакват от двете страни на границата заради блокадите на пътища в Гърция и търпят огромни загуби и санкции. "Премиерът изтъкна, че вътрешни проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки и призова Ципрас да бъдат предприети мерки, включително чрез осигуряване на коридор за транзитни превози", съобщиха от "Дондуков" 1.

Бунтарите в страната на Алексис Ципрас опъват палатки, стоварват фургони и трактори на браздата, пият узо, играят сиртаки, хапват кюфтета, а хиляди тираджии висят край граничните пунктове на километрични опашки и бедстват часове наред. Блокадите започнаха на 15 януари за по няколко часа, но от 13 часа в понеделник фермерите спряха да пропускат тирове през ГКПП - Кулата - Промахон. Бунтът на гръцките животновъди е срещу готвените промени в законите за пенсиониране и данъчното облагане. Съседният пункт Илинден - Ексохи бе "затворен" за всички видове МПС от 10 до 15 часа и от 17 до 22,30 часа

"Това не се търпи. 20-30 души си правят барбекю, а страдаме хиляди пътуващи от различни европейски държави. Крайно време е да се намеси държавата ни. Да се тропне по масата и гръцките власти за не позволяват подобно безобразие. Нека дойде премиерът Бойко Борисов с министрите да видят как живеем тук", нареждаха по-рано наши тираджии, "заклещени" на Кулата повече от денонощие. Колоните от тирове и от двете страни на границата надхвърлиха 10 километра. Гневни шофьори опитаха да пробият полицейския кордон и да влязат в Гърция, но без успех. Целта им бе да се саморазправят с гръцките фермери.

Българските тираджии напомниха как на 22 януари 2010 г. при поредната блокада на границата от гръцки фермери на Кулата по тяхно искане дошъл с хеликоптер премиерът Бойко Борисов. Той разговаря с българските превозвачи за проблемите, пред които са изправени в резултат на блокадите на гръцките земеделци. И поиска от стачкуващите комшии да отворят пунктовете, защото това създава настроения в България срещу тях.

"Намирам се в Гърция, на 5-6 километра съм от ГКПП - Промахон. Не съм мръднал и метър напред от 19 часа в понеделник, когато спрях в колоната от тирове. Нямаме никаква информация нито от гръцките, нито от българските власти. Ние висим тук, а гръцките фермери си гледат кефа с барбекю до границата. Пълен абсурд. Мислехме с колегите да затворим движението и за леки коли, и за автобуси, дано се сетят за нас управляващите. Но ще ни арестуват и ще стане по-лошо", нареждаше тираджията Симеон Караколев, който е бивш кмет на петричкото село Кавракирово. Той е убеден, че ако такава блокада направят български земеделци, то Гърция ще ни "върти на шиш", докато не вдигнем блокадата.

"Слагат пред КПП-то гуми, бали със сено, ремаркета. Превръщат района в катун. Къде е Европа, къде е Брюксел? Затварят границата през януари, когато нямат работа. Гаврят се с всички европейски страни, спират свободното движение на хора и товари, губим време и пари, пропадат графици и срокове, търпим санкции за закъсненията", твърди Караколев.
Брюксел не може да направи нищо повече, освен да призове гръцките власти да дадат информация как осигуряват приложението на принципа на свободно движение на хора и стоки, казват експерти. "Никой няма да се ангажира с възстановяване на щетите за българската икономика. И не само за нея, а за всички европейски фирми, които търпят огромни загуби", убедени са тираджии.

Ако протестират срещу собствените си власти, да стачкуват пред тях, а не да блокират границата на съседна държава, нареждаха гневни български тираджии на Кулата. На пункта се пропускаха само леки автомобили. Сутринта във вторник през пункта без проблем премина колата на футболиста Димитър Бербатов, който обясни, че бърза за тренировки.

Наши шофьори: През лятото са кротки, за да им върви туризма

"Шепа негодяи съсипват труда ни, удрят по бизнеса ни, подиграват се на цели държави. Не пропускат дори тирове с опасни товари, с бързоразвалящи се храни. Такова чудо няма на друго място в Европа", заяви благоевградчанинът Стойчо Александров, който виси на българо-гръцката граница. Той е един от хилядите гневни шофьори на браздата, хванати в клопката на протеста на фермерите в южната ни съседка. По думите му случат ли се такива блокади в друга държава на Стария континент, полицията ще ги разпилее за нула време. "А гръцките полицаи стоят отстрани и им дават на фермерите да правят каквото си поискат", нареждаше гневно мъжът. До него пък друг допълваше: "А през лятото са кротки, за да им върви туризмът. Гаврят се с всички европейски страни, спират свободното движение на хора и товари, губим време и пари, пропадат графици и срокове, търпим санкции за закъсненията".

От блокадата по гръцката граница губи не само българският транспорт, губят българските производители. Всички тези хора, които са произвели своята стока, която трябва да я реализират на европейския пазар, особено в Италия и в Испания, ако пътят минава през Гърция. Има огромни неустойки по договорите, ако не се достави навреме продукцията. Българските производители ще започнат да губят пазари, ако проблемът не се реши бързо. "Защо гърците запушват само българските граници, а не запушат морските си граници или границите си с Турция или Македония", питат наши международни шофьори. Затова те приемат блокадата като удар основно срещу България.

Пратиха тоалетни и вода на границата

Заради хилядите шофьори на българо-гръцката граница Агенция "Пътна инфраструктура" прати 12 химически тоалетни на Кулата. Заради ескалацията на напрежение на ГКПП - Кулата - Промахон на браздата пристигна спешно областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Целта е да се направи необходимата организация на наша територия заради продължаващата блокада на границата. Той нареди там да бъдат изпратени противопожарен автомобили и линейка. "Очаквам до края на деня от Агенция "Пътна инфраструктура" да доставят химически тоалетни, за да не допуснем замърсяване на района. Ако се наложи, ще осигурим раздаването на минерална вода и храна на чакащите край границата от Българския Червен кръст или от община Петрич", заяви губернаторът на Благоевград в ранния следобед.

Туроператор: Това е вандализъм и безумие

За мен е вандализъм и безумие всяка година през зимата гръцки фермери да застават и да затварят граници. Цяло лято събират реколтата, а дойде ли зимата, те са на узо и пържоли на граничната бразда. Това твърди Здравка Чимева, собственик на туристическа фирма в Благоевград. Тя разказва, че е истинско тото автобусите с туристи да минат в южната ни съседка. Причината е, че гръцките фермери понякога затварят границата и за рейсове, а пътниците се изнервят. Чимева е категорична, че ако протестиращите имат някакви претенции, то трябва да ги изразят вътре в държавата си. Защото всички тези действия имат последствия. "Кой ще компенсира загубите на превозвачите, загубата на време, което също е пари. Не бива да решават проблемите си на наш гръб. Като имам проблем в семейството, не затварям входа на целия блок, а го решавам в моя дом", каза още Чимева. Като искат да си отстояват правата, да ходят и си окупират техните държавни институции и пътни артерии и да пускат хората да преминават през границата нормално, убедена е тя.

Опашката се топи поне за седмица

Няма как да пропуснем камиони без проверка, казват митничарите

Родните митнически служители на ГКПП - Кулата признават, че продължителната блокада на границата от гръцките фермери изнервя до краен предел водачите на тежкотоварни камиони. "Ние сме длъжни да си изпълним задълженията. Няма как да пропуснем тир без проверка. А водачите, когато започне пропускане след дълга блокада, бързат, изкарват ни нас виновни, вдигат скандали", разказват митничари на граничния пункт. Според част от тях километричната опашка може да се стопи за около седмица. От доста време насам има тройно сито за товарните автомобили. На пункта са монтирани по два кантара на вход и изход. Всеки тир минава през един от тях. Целта е да се установи дали товарът съответства като тежест на декларираното.

При съмнение се отваря товарното помещение и се прави физически контрол. Някои от камионите минават на преглед и през рентген. "Ние не можем да вдигнем ръце и да оставим преминаването без контрол. Става въпрос за сигурността и безопасността на границата. Защото и тези, които вършат контрабанда, следят ситуацията и се опитват да се възползват от нея с очакването, че няма да има стриктен контрол. Но това няма как да стане", уверяват от Митница Югозападна. Осигурени са достатъчно служители, за да се обработват бързо документите на преминаващите след вдигането на блокадата. Проблемът е, че всяко трасе има определен капацитет и няма как да се стопи опашката за броени часове.

Вдигат всеобща стачка на утре

Гръцките профсъюзи обявиха, че на 4 февруари в страната ще се проведе всеобща стачка срещу пенсионната реформа. "Франс прес" уточни, че протестът ще продължи 24 часа, като в нея ще вземат участие работници и служители от държавния и частния сектор. Към стачката се очаква да се присъединят журналисти, адвокати и земеделски производители. Вероятно демонстрациите ще парализират цялата страна, като се очаква да има тотални блокади не само на КПП-та, но и на пътища, пристанища, магазини и аптеки.

Междувременно гръцките фермери увеличават времето за блокади и заплашват с безсрочно затваряне на всички гранични пунктове със съседните страни.

Търсим помощ от Брюксел

Външно министерство ще търси съдействието и на Брюксел за решаването на казуса с блокираните тираджии заради протестите на гръцките фермери. "Трябва да се намери решение за хората, идват от Гърция за България или от Италия към България", заяви дипломат№1 Даниел Митов. Той съобщи, че българският посланик в Атина се е срещнал на съответните нива с всички, от които зависи евентуалното решаване и подобряване на ситуацията, като е било получено уверение за съдействие. "Разбираме трудността, в която се намират нашите гръцки колеги, но и те трябва да ни разберат, че има нужда да бъдат защитени определени основни принципи и права в рамките на ЕС", каза още Митов.

Колите от "Маказа" през "Златоград"

Движението на коли и камиони от ГКПП "Маказа" се отклонява през ГКПП "Златоград", съобщиха от областната администрация в Кърджали по информация на "Гранична полиция". Пренасочване на автомобилите е заради блокада от гръцки фермери на пътя от Комотини по посока ГКПП "Маказа". Блокадата е на около 15 километри от граничния пункт. Българските коли преминават през "Маказа" към Гърция, но на пункта ги предупреждават, че на гръцка територия има протест и пътят е блокиран от гръцка страна, съобщава в. "Нов живот".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай