Борисов и Нетаняху с топ теми за сигурност и енергетика

Борисов и Нетаняху с топ теми за сигурност и енергетика | StandartNews.com

Сигурност, икономика и енергетика. Това са ключовите теми, които обсъдиха днес българският премиер Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху. Непосредствено преди официалния обяд държавните ръководители на България и Израел направиха специални изявления. "С Бенямин Нетаняху сме добри приятели, доста общи политики имаме, помагаме си", заяви Борисов преди работния обяд с израелския си колега. 

Нетаняху подчерта, че правителствата ни успешно си сътрудничат в областта на сигурността, икономиката, енергетиката и технологиите. "Ние станахме свидетели на тероризъм и двете държави си сътрудничехме след атентата в Сарафово. Това е единичен пример за процес, който застрашава Близкия Изток и света", заяви премиерът на Израел.

"Предстои да бъдат намалени митническите тарифи и такси, така че да бъде поощрен вносът на български стоки в Израел", каза още той. „Близкото приятелство между двете страни трябва да бъде отражение и в съвсем практично измерение. Това, което ще направим днес е да обсъдим области като икономика, енергетика, търговия и сигурност. Имаме изключително предимство с това наше приятелство, което съществува", подчерта още Бенямин Нетаняху.

"Имам близко приятелство с Бойко Борисов, което отразява близките отношения между народите на Израел и България. Дружбата между страните ни датират от векове и ние още таим дълбоки спомени за направеното от българите и в частност софиянците по време на най-тъмните периоди от Холокоста, а именно да спасят евреите", коментира Нетаняху и допълни: "Близкото ни приятелство, което бих нарекъл братство, дава своето отражение и в съвсем прагматично измерение".

По думите му темите за обсъждане между него и премиера Бойко Борисов ще бъдат области като търговията, икономиката, сигурността, развитието на информационните технологии и други сфери от взаимен интерес, които съществуват между България и Израел. "Нашето приятелство е изключително предимство. Евреите имат своя принос към България така, както и българските евреи, които са дошли в Израел, имат изключителен принос за развитието на еврейската страна. Затова смятам, че на база на личното ни приятелство и на добрите взаимотношения между страните ни, можем да допринесем народите ни да станат още по-проспериращи", допълни още той.

Нетаняху заяви, че евреите имат изключителен принос за България и съответно българските евреи, които са дошли в Израел имат изключителен принос за развитието на страната. „Смятам че на база на съществуващото традиционно приятелство между нашите народи и този мост, който е създаден от много години е от новата, която ще помогне за продължаващия просперитет", допълни още той.

Министър-председателят на България Бойко Борисов от своя страна потвърди отличното сътрудничество между двете страни по отношение на сигурността:"С господин Нетаняху често се консултираме по въпросите на сигурността по телефона. Той е изключително компетентен по всички въпроси в района".

Както вече Стандарт Нюз съобщи, България разглежда страните от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Това стана ясно от по-рано проведената среща днес на вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев с председателя на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон.

По време на разговора между Борисов и Нетаняху двамата обсъдиха и големите количества газ, които Израел е намерил. "Виждам голямо бъдеще в това", каза Борисов. Отдаваме и голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика, приоритетно във високотехнологичните сектори, изтъкна още премиерът.

И специално акцентира върху предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и на благоприятните условия за правене на бизнес. От друга страна България има интерес да ползва ценния опит на Израел по отношение на възможностите за съвместни проекти в областта на земеделието.

Според Борисов е целесъобразно да се работи и за свикване на първа сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, което по думите му допълнително ще допринесе за идентифициране на сфери и проекти за сътрудничество.

По време на срещата между премиерите на България и Израел беше обсъдена организацията и подготовката на третото междуправителствено заседание между двете държави, което се планира да се проведе през втората половина на 2016 година. Българският министър-председател изрази увереност, че заседанието ще допринесе за по-нататъшното разширяване и укрепване на партньорството между България и Израел във всички области от взаимен интерес. Ще могат да се очертаят и главните насоки на по-нататъшното сътрудничество в конкретни сфери.

Премиерът потвърди българската позиция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.

Министър-председателят Борисов изрази благодарност към правителството на Израел и лично към Бенямин Нетаняху за любезната покана да осъществи настоящото посещение, както и за гостоприемството. Борисов изтъкна приноса на израелския премиер за развитието на двустранните отношения между България и Израел.

В рамките на визитата си премиерът се срещна и с представители на Асоциацията на бившите студенти в България и получи от тях дар - икона изобразяваща Богоявление. Българската делегация и министър-председателят Борисов се поклониха на Божи гроб в Йерусалим.

В българската делегация в Израел са вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на външните работи Даниел Митов. В състава й е включен и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Той участва в част от разговорите ма тема Сигурност.

Запознати припомниха, че МВнР и сега не препоръчва на български туристи да посещават стария град в Йерусалим, заради опасност от нападения и терористични заплахи.

Видео от изявлението на премиера Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху може да видите ТУК!

По време на посещението си Борисов разговаря и с израелския президент Реувен Ривлин. "Приятелството и взаимното уважение между българския и израелския народ почиват на дълбоки исторически връзки", заяви министър-председателят. Премиерът посочи, че спасяването на българските евреи е една от най-светлите страници не само в отношенията между нашите два народа, но и за изграждането на националната ни идентичност – като българи и европейци. Според Борисов спасяването показва толерантността на българите и решимостта им да застанат на страната на хуманизма и защитата на човешките права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай