Борисов: Хвърлям оставка, ако ГЕРБ загуби на първи тур (ОБЗОР)

Борисов: Хвърлям оставка, ако ГЕРБ загуби на първи тур (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дядо Николай бие камбани в прослава на кабинета

Камбаните на църквите в Пловдив ще бият за прослава на премиера Бойко Борисов и правителството. За това е съобщил Пловдивският митрополит Николай в писмо, изпратено до министър-председателя. В него дядо Николай обяснява, че иска с жеста да благодари за отделените от кабинета за Пловдивска епархия пари. Въпросните средства са предназначени за превръщането на родната къща на третия български екзарх - Стефан, в Смолян в музей. Тържественият звън едновременно ще е за обявяване на доброто дело и за прослава на премиера Борисов, е написал Николай на министър-председателя.

БСП взеха един човек, който на мен козируваше, коментира той

"На първи тур съм казал, че ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подавам оставка". Това заяви премиерът Бойко Борисов днес. И допълни: "Първи тур повтарям, защото на първи тур се мерят партиите. После вече ще започне търсене на подкрепа от втори, трети, четвърти... Много пъти на втори тур не излизат хората да гласуват, тези, които са разочаровани, че техният кандидат не е спечелил. Затова вотът е на първи тур. И ако загубим, вечерта ще получите моята оставка на цялото правителство".

Премиерът присъства на откриването на реновираната спортна зала "София" в столицата. Борисов и друг път е обвързвал предстоящия вот за държавен глава с предсрочни парламентарни избори, но сега уточни, че ще хвърли оставка още при загуба на първи тур. Той не се ангажира с прогноза за това кои кандидати биха достигнали до балотаж, като посъветва журналистите: "Има толкова оракули. Питайте ги тях". "Аз знам, че ако не сме първи, трябва да мислим за парламентарни избори", повтори още веднъж Борисов. Най-подходящите кандидати на ГЕРБ са били именно Цачева и Манушев, потвърди и сега премиерът. "Другите ми (Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, Димитър Николов - б.р.) са по-рейтингови, но не са толкова подготвени за този пост", коментира Борисов. И даде пример: "Г-жа Фандъкова е учителка, тя се научи да прави инфраструктура. Сега тепърва да учи право, не виждам смисъл. Г-жа Цачева в това отношение е прекрасно подготвена". Борисов разкри, че не се е ядосал от коментарите на опозицията за избора му на кандидати за вота. "БСП нямат кандидат и съжалявам за това. Отидоха и взеха един човек (ген. Румен Радев - б.р.), който Първанов го е направил генерал, на мен ми козируваше. Това бил техният кандидат. А защо ходи с момите напред-назад, кого иначе ще слуша... Защото да издигнеш непартиен член, ей така да го вземеш от първия гарнизон, който срещнеш, и само защото е честен и почтен... Това означава, че в БСП няма честен и почтен. Иначе защо ще ходиш да вземаш честен и почтен от улицата", коментира премиерът. По думите му в кандидатпрезидентската двойка на "Позитано" 20 опонентът за ГЕРБ е Илияна Йотова. "Тя е нашият противник, защото тя си е БСП. Това е сериозният човек в партията", обясни Борисов. Лидерът на ГЕРБ коментира и изненадващата номинация на експремиера Пламен Орешарски, който реши да се впусне в предизборната битка от името на Инициативен комитет. "Кандидатурата на Орешарски е пряко срещу нас. Но Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек - щетите, които нанесе на държавата, с неговото управление", отбеляза Борисов. И заключи: "Надали има здравомислещ човек, който да си мисли, че Орешарски може да спечели тези избори".

Не на последно място премиерът отсече, че няма да се меси в избора на нов председател на Народното събрание, ако Цачева влезе на "Дондуков" 2. "Това ще решат депутатите. Има прекрасни депутати там от всички партии. Аз не давам постове", отсече Бойко Борисов.

Плевнелиев ни влоши отношенията с Русия

Бойко Борисов, премиер

За Кристалина Георгиева

Големите държави за това са големи, защото участват в избора и внимават. Но тези държави, които могат да дадат подкрепата си за Кристалина Бокова, я дават - обаждат се, изпращат писма. Трябва да е ясно, че накрая руснаците и американците трябва да седнат и да се разберат кой ще е победителят. Ако това не го осъзнаваме и си мислим, че кандидатът е от такова значение, дълбоко се лъжем.

Накрая ще седнат и ще се разберат кой да е. Другите ще участват в този избор. Не се изненадвам, че Ирина Бокова продължава в състезанието, защото те са способни на такова нещо. Съвестта ми е чиста. Подкрепяхме я много и с всички усилия. Просто като се видя, че не става... И друга е играта на големите държави. Ние сме само елемент от тази игра. Тези дни ще стане развръзка. Нека да изчакаме.

За мандата на Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев от всички западни страни е получил отлична оценка. И от мен лоша дума не сте чули да кажа. Казвал съм само, че се е справял прекрасно. Ние сме членове на ЕС и НАТО, така че техните оценки ме интересуват много. Грешката му е - аз съм му го казвал в очите и публично, че правейки се на ястреб, до голяма степен ни влоши отношенията с Русия. Сега мисля, че добронамереността, която имаме и аз, президентът Путин и Медведев, успяхме да отрегулираме нещата. Новият президент ще влезе в една спокойна обстановка и с всички важни играчи - и със САЩ, Европа, Русия, Китай, Турция. Цецка Цачева трябва да е умерена, такава каквато е. Аз съм убеден, че тя със своя баланс, своето спокойствие, подготовката си, с жизнения си опит ще се справи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай