Борисов: Европа не е солидарна за бежанците (ОБЗОР)

Борисов: Европа не е солидарна за бежанците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Турция няма ангажимент към мигрантската криза, коментира министър-председателят

Премиерът Бойко Борисов определи поведението на Европейския съюз по бежанския проблем като „несолидарно". „Започва да им харесва (на бежанците – б.р.) в България и това при тази европейска несолидарност...", коментира днес пред журналисти в Ловеч министър-председателят. И обясни думите си така - „това да се заградят държавите в центъра на Европа и да кажат „ние сега сме си спокойни, а България и Гърция...Не мога да го нарека европейска солидарност, нито дори спазване на това, което сме подписали като договор за свободно движение на хора"".

Борисов увери, че „ние сме много дипломатични, но и изключително остри в разговорите си с колегите в Брюксел", но и „пазим такъв тон, който да не надминава приличието". „На колегите от другите партии им е лесно да изговарят всичко, но на тях никой не им обръща внимание", изтъкна премиерът. Той за пореден път призна, че е притеснен от „тежката и напрегната обстановка в света". „Всеки ден на границата стотици се връщат обратно, стотици напират да влязат. При тези близо 3 млн. бежанци в Турция с общи усилия с турската държава, успяваме да ги спрем. Те ги спират, но идват до нас, ние ги спираме и въпреки всичко натискът е огромен", описа проблема Борисов. И изтъкна - „само заради това, че се опитваме да задържим добри отношения с тях (Турция – б.р.), от време на време поглеждат и бежанския проблем".

„Ако не се полагат тези усилия да запазим добри отношения, нямат ангажимент към бежанската криза", повтори премиерът. И обясни - „Той не е техен проблем. Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти. Те имат абсолютното морално право да кажат - „ами вие не изпълнявате ангажименти, оправяхте се". Като пример Борисов призова да се поставим на мястото на южната ни съседка и описа - „ако ние сме в Турция, ще кажем ли – „дайте ние ще ги държим бежанците, за да не отидат в България или Гърция". Нали ще кажете – „какво ще получим за това". Опитайте се да се поставим на тяхно място". По отношение на това какви разговори предстоят между София и Анкара премиерът припомни, че вече е разговарял с президента им Реджеп Таип Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм. Външните и вътрешните министри и на двете страни пък са в ежедневен конктат.

1,4 млн. лв. за Троянския манастир

Бойко: Ако някой спаси България, то това ще е Господ

В този свят, ако някой спаси България, то това ще е Господ. Това призна днес премиерът Бойко Борисов в Троянския манастир „Успение Богородично". Министър-председателят избра светата обител, която отбеляза и своя храмов празник, на светлия християнски ден Голяма Богородица, за да запали свещ и да се помоли.

Борисов бе придружен от българския еврокомисар Кристалина Георгиева и от министъра на финансите Владислав Горанов. Премиерът бе посрещнат от игумена на манастира Величкия епископ Сионий, който му показа новото крило на светата обител, за което държавата отпусна средства. "Отпуснали сме 1,4 млн. лв за този манастир във време на криза и в предишния, и в сегашния мандат. Това е едно приказно и духовно място в България. В този свят, ако някой спаси България, то това ще е Господ. Затова всичко, което можем, правим. Вярата на хората, на всички, които са тук, упованието в Господа и нашите усилия, водени от Него, могат само да ни спасяват", призна в храма Борисов.

На светлия празник премиерът провери строителството на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч, за който правителството е осигурило в последните години 618 хил. лв. „Полагаме усилия да се ремонтират десетки църкви и манастири, защото сме убедени, че българите имат нужда да се молят в хубави храмове и свещениците да служат с удоволствие и вяра в Бога. Когато дойдат празници, милиони отиват в църквите и манастирите", обясни пред журналисти Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай