Борисов: Досега бях твърде толерантен

Борисов: Досега бях твърде толерантен | StandartNews.com

Досега бях много толерантен, но се убедих, че всеки ден трябва да се напомня за катастрофата, в която ни въвлякоха Орешарски и издигналите го партии. Винаги съм се съобразявал какво говоря, за да не влизаме в сблъсък, но това трябва да се напомня всеки ден.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриване на обновената пречиствателна станция на Шумен. Той бе придружаван от екоминистъра Ивелина Василева и кмета на града Любомир Христов. Борисов даде за пример пречиствателната станция, която била "абсолютно провален проект", докато неговият кабинет не се е заел да поправя щетите.

"Днес Шумен трябваше да извади 49 млн. лв и да ги върне. Десетки километри водопроводни и канализационни тръби и това прекрасно съоръжение, което е инвестиция в здравето и екологията на българина и на България. Ще видите каква смрад се е изливала в река Камчия и какво са дишали хората", обясни премиерът. Правителството все пак е успяло да осигури парите за проекта, за да стане възможно откриването на пречиствателната станция, защото "и кметът, и Министерството на екология, и Европейската комисия разбраха, че българският народ и шуменци не са виновни, че са били избрали некадърно ръководство, били са подведени".

Изградената пречиствателната станция струва близо 62 млн. лв. и ще обслужва около 100 000 души в общината. "Ако не бяхме осигурили 13 млн. лв., община Шумен трябваше или да ги даде от собствения си бюджет, или да върне вече усвоените 49 млн. лв.", подчерта министърът на екологията Ивелина Василева. Тя отбеляза още, че това е 51-ата пречиствателна станция за отпадъчни води в страната и първата, която се открива в новия програмен период.

По-късно през деня Борисов откри и саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Смядово. "Радвам се, че хората тук се оказаха разумни и не се подведоха на лъжите, изричани срещу нас във връзка с програмата за саниране. Затова и ще живеят в обновени жилищни сгради", каза премиерът. Според него "всички политически партии би трябвало да подкрепят активно програмата за саниране, защото в ремонтираните блокове живеят хора с най-различни политически пристрастия". В града има 13 панелни жилищни сгради, построени през периода 1980-1982 г.

При стартиране на програмата общината бе една от първите в страната, подали документи за сключване на договори. "Вече има санирани 4 блока, а в други два се изпълняват строително-монтажни дейности", отчете премиерът. В началото на годината общината е подала заявления за финансиране и на останалите 7 сгради, като по този начин ще се постигне 100 % саниране на старите панелни блокове в Смядово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай