Борисов: Чудовищно е забавянето на Лот 4 на АМ „Струма”

Борисов: Чудовищно е забавянето на Лот 4 на АМ „Струма” | StandartNews.com

Забавянето на Лот 4 на Автомагистрала „Струма" е чудовищно. Както го оставихме, така го и заварихме, каза в събота премиерът Бойко Борисов след пълната инспекция на строящото се трасе от Сандански до Кулата. Той подчерта, че подобно забавяне има и на магистралите „Марица" и „Хемус". Като основна причина изтъкна едногодишното управление на кабинета „Орешарски", който той нарече „експериментът Орешарски" - липсата на финанси и безхаберието са довели до тази ситуация.

След направената проверка Борисов заяви, че последните километър и половина до митницата не могат да бъдат двулентов път, както бе предвидено, а трябва да бъде изграден четирилентов. Промяната се налага, тъй като при двулентов път огромните задръствания по трасето ще продължат. Още в понеделник премиерът ще проведе среща при финансовия министър Владислав Горанов между Агенция „Митници" и Агенция „Пътна инфраструктура" за уточняване и прехвърляне собствеността на трасето. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че гръцката фирма, която до момента изграждаше обекта, продължава дейността си и все още е изпълнител. Работата по магистралата е възстановена и ще се работи денонощно. Шефът на строителната фирма Методи Бачев обеща, че Лот 4 на автомагистрала „Струма" ще бъде готов на 1-и август тази година.

Преди инспекцията премиерът бе гост в Сандански на шестия Зимен университет на младежите на ГЕРБ, който се провежда под надслов „Можем в България". Пред тях Борисов обяви проектите, които ще бъдат завършени до края на годината. „Можем да обещаем, че ще бъде завършена магистрала „Струма" до Благоевград. За тази година, не за светлото бъдеще, което ще дойде", обясни той. „Правим плувен басейн в Благоевград. През 2015 година ще ходите до Истанбул на кафе по магистрала „Марица". Магистрала „Люлин" ще стигне до бул. „Европа". Проектът е на стойност 200 млн. До 8 декември ще е готова Северната тангента на София. Стартираме двата лота на „Хемус" до Ловеч. „Цикламеното костюмче" лев не даде, нито лев за „Хемус" при Шумен - Белокопитово, но се снима там. 30-40 млн. са някъде там. Това е голяма помощ за туризма и за бизнеса", подчерта премиерът. В Русе ще е готова новата спортна зала. Прави се зала и в Пловдив. Чисто нова зала ще има и в Зимния дворец във Варна. Ще е готова през май месец – за европейското първенство по волейбол – 10,5 млн. струва реновирането.

„Юни-юли ще е готов заводът за битови отпадъци край София – 200-300 млн. Метрото до Аерогара - София съм им дал срок до 24 април да е готов. 15 дни по-късно и до Бизнес центъра – 50-60 хил. души ходят до там. Там е съчетан огромен сбор от компании, на които метрото ще им свърши страшна работа. Ако с Владислав Горанов намерим 5-6 милиона, ще направим и „Черни връх" - да стане голям, широк булевард до „Южната дъга". Ще реновираме и изгорелия театър в Пловдив. 15-16 неща ГЕРБ, заедно с коалиционните ни партньори, ще направим тази година. „Трапезица" във Велико Търново искаме да я направим прекрасна атракция – има 2-3 млн. от бюджета. Президентът на Азербайджан го помолих - с първата дама искат да направят огромен фонд, нещо значимо в България, да го направим в археологията, в културата. На 4 март ще бъде тук. Ако се договорим, ще ни помогнат, ако не – ще си го направим ние", каза още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай