Борисов: Братя сме с израелския народ

Борисов: Братя сме с израелския народ | StandartNews.com

Ние като българи действително имаме основание да сме братя с израелския народ и да се гордеем с това, което преди 70 години българският народ е направил. Това заяви по време на среща с българската общност в Израел министър-председателят Бойко Борисов.

„Приятелството между България и Израел и по принцип с еврейската общност датира от спасяването на българските евреи, така че ние до живот ще сме си близки и признателни и действително чест прави на Израел, че никога не го забравя. Истински благодаря на тези хора, които са живи участници и припомнят историята и какво е направил народът, какво е направила църквата и ние като българи действително имаме основание с тези хора да сме братя и да се гордеем с това", каза още премиерът Борисов.

По думите му, поколенията вече трудно си спомнят, а тогава целият народ се е вдигнал и е защитил евреите. „И ръководството на държава тогава, и царят, но и народът е свършил голямата работа", допълни още Борисов. Той заяви, че на един квадратен километър в центъра на София има действаща православна църква, действаща синагога, действаща джамия и действаща католическа църква. „България е уникална. Не знам дали в друга държава на един квадратен километър има четири храма", каза още пред българската общност в Израел министър-председателят Бойко Борисов.

Припомняме, че министър-председателят е на двудневно държавно посещение в Израел. Борисов е придружаван от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министъра на външните работи Даниел Митов. 

Вчера вечерта премиерът проведе срещи в Палестина с министър-председателя Рами Хамдала и с президента Махмуд Абас. Разговорите на Бойко Борисов с държавните ръководители на Рамала са част от възприетата от държавите членки на ЕС практика при визити в региона.

Днес министър-председателят ще проведе работен обяд с израелския си колега Бенямин Нетаняху, по време на който основните теми ще бъдат ще бъдат търговско-икономическото сътрудничество и енергетиката. Ще бъде разгледана и подготовката на планираното през 2016 г. трето заседание между правителствата на България и Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай