Борисов: 7-8 млн. бежанци се надигат от Сирия

Борисов: 7-8 млн. бежанци се надигат от Сирия | StandartNews.com

7-8 млн. бежанци се надигат от Сирия и търсят препитание в първата държава, в която са се преместили. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред бТВ.

Ето и цялото интервю:

- Горещата точка ще бъде в студиото ни, защото влиза, виждам, премиерът Бойко Борисов. Добро утро. Как сте, г-н Борисов?

- Горе-долу добре.

-Много въпроси към вас, но и много питания.

- Сигурно.

- Имаше ли обърквания какво сме питали Меркел, какво е разбрала тя, какво каза после?

- Добър ден на вашите зрители. Тя си има едни медии бухалки, които задават такива въпроси и после сами си отговарят, сами си раздухват скандал, така че който е искал да чуе, е чул, който не е искал няма и да чуе. Така че да им влизаме само в темата няма смисъл. Вчера отделих време, просторно, обясних, обясних, обясних.

- Зрителите питат от сутринта. Хората се обаждат по телефоните и питат какво се случва с бежанците. Между другото, тема, която вече от няколко седмици не престава да бъде номер едно и да вълнува хората. Как ще гарантирате безопасността?

-Какво се случва: тук е писмото на турския премиер от онзи ден. То най-добре обяснява какво се случва, защото той с голяма загриженост обяснява какво се случва там при тях. За да не губя на хората времето ще ви преразкажа, ако искате ще ви го остава да си го имате, ако на някой му е интересно и ги чете. Ние сме ги публикували на сайтовете ни, за да ги знаят хората. Това са милиони хора вече и те не са двата милиона в Турция образно казано, тристата хиляди на Истанбул, които стоят. Тези, които стоят в Одрин само на 40км от нашата граница. 7-8 милиона вече се надигат от Сирия да тръгват към Европа. Това, което и службите докладват, че тези, които са били в бежански лагери в Ливан, в Йордания, знаете, там са лагери с по милиони хора, се прибират, продават каквото имат в Сирия, за да вземат един билет за самолет или да вземат някакви малки пари да тръгнат да си търсят нова родина. Нечувана трагедия в човечеството, която се случва. Загрижеността на хората в Европейския съюз (ЕС) е огромна, защото всичко това, както беше отчетено, сега започва.

- От къде ще минат всички тези хора?

- правителство, което беше и ние сега, пазим надеждно границата. Затова целият бежански поток минава през Турция, сухоземната граница с Гърция или през Македония, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария, Австрия, Германия, Швеция. Това е маршрутът. Разбира се, има много въпросителни защо едва 40% само са сирийци, но моят отговор е, че когато се получи наводнение или вълна, тя увлича със себе си и други, които са чисто икономически имигранти, което пък други колеги като Орбан имат право, ако си бежанец, че ще те убиват, като влезеш в първата държава, там спираш и чакаш да ти решат проблема или да се реши проблемът там, от където бягаш. В Гърция не им харесва, в Гърция не им харесва, в Хърватия не им харесва, в Унгария не им харесва. „Харесва ни само в Германия и в Швеция". На всеки му харесва, но като се научим да работим като германците, като даваме такава производителност на труда, ще станат и нашите държави такива.

-Хората обаче в България с основание се притесняват.

- И аз се притеснявам. Всеки се притеснява.

- Ето, питат: Как ще се гарантира безопасността на България, че няма да има хора от „Ислямска държава"? Какво ще стане с бежанците? Гореща точка – нямам думи. Вярно ли е, че вече сме приели, че ще приемем бежанци повече от глава на населението? Много въпроси.

- Аз как да им обясня и как да им отговоря на тези хора? Правим всичко възможно със службите, с партньорските служби и неслучайно се обърнахме и към САЩ и Русия да започнат преговори, за да се прекрати вдигането на вълната от местата, където има проблеми - Либия, Сирия, Йемен, Ливан, в Йордания,в Египет, къде ли не, Тунис. Огромни проблеми. На тези хора мога да им кажа, че моите тревоги не са по-малко, даже са повече. Полагам огромни усилия, но това е вълна. Никой не може да се предпази от нея. Оградите, които правим, загражденията, които правим, полицаите, жандармеристите, които пращаме са мерки, които подпират тази вълна, но ако тя стане 8, 10, 12 милиона, както са прогнозите в следващите месеци, изнесени пред Европейския съвет, действително е много притеснително.

- Какво казват службите? Тези хора през България ли ще минават, когато застудее?

- Кои точно?

- Тези 8,10 милиона, за които говорите. Когато те не могат да се предвижват зимата по море, по сухопътната граница ли ще минават?

- И затова със същата тревога, каквато тези хора, които ви пишат, аз на Европейския съвет казах: Господа, сега проблемът беше най-голям в Германия и Австрия, поискахте извънреден съвет, дойдохме. Какво би станало, ако не вземете политически,дипломатически мерки и не се прекрати вдигането на вълната, продължаването на тези бежански потоци? Сиреч, решаване на въпроса, първо най-главно, създаването на зони за сигурност в тези държави, където да отиде армия да ги пази от ЕС, от НАТО, от САЩ, от Русия, от където и да е, в самата държава да им се огради територия, в която да могат да учат, да живеят, да им плащаме за това. Това е готов и в момента Доверителният фонд на ЕС е стотици милиони евра. С тези пари да ги задържим там, за да не идват в Европа, да се реши политическият въпрос и кризата в Сирия, и те да се върнат по своите населени места. Това е решението. С него приключвам. Оттам-нататък вече не се ли случи това, вълната идва. Тя върви по цяла Европа. Намерих пълно разбиране и в канцлера Меркел, в австрийския канцлер, бяха заедно. Даже в почивката с посланик Цанчев им обясних всичко това, което ние имаме като проблем и на базата на това канцлерът е казала, че е готова да помогне на България, както винаги са ни помагали, ако това се случи, а за да се случи нашето МВР трябва да поиска официално до Европейската комисия, това са куп документи, в които се казва и това би /.../ колко хора има в България или колко влизат.

- Г-н Борисов, те като казаха, че е имало медийни бухалки срещу вас, да чуем Ангела Меркел какво точно е казала.

- Да видим какво е казала.

- За да направим наистина прехода.

Ангела Меркел: Разговаряхме за Италия и Гърция, но България също отбеляза, че има обща граница с Турция и е под огромен миграционен натиск. Ние подходихме с разбиране и отговорихме, че ако България иска подобна гореща точка, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции, както Гърция и Италия. Не сме искали да налагаме нищо на България, но България сама каза: „Имаме проблем. Защо и ние да не участваме?"

- По-точно казано, няма. Ако тя беше казала, г-жа Меркел, за което й благодаря отново за разбирането, ако аз бях казал „Колеги, в България няма никакъв проблем. Ние имаме малко бежанци или нямаме проблем, няма страшно с тях", тя нямаше да го каже това. И хората, които са ви написали тези въпроси, сега щяха да питат и нямаше да има отговор от мен, защото щях да кажа, че няма проблем. Но ние знаем, че има проблем. Ние знаем, всеки ден по стотици хора идват на нашите КПП-та и всъщност аз обясних този проблем. Какво отговори канцлерът и това беше решението на Европейския съвет? Защото се събираме вече втори път извънредно – веднъж за Италия и Гърция, и тогава се реши – тези държави сами не могат да се справят, ще им помогнем с пари, с европейски служби, с военни кораби, с катери, с каквото вие искате.

- Вие поискахте ли такава помощ от Германия и от ЕС?

Бойко Борисов: Аз не съм поискал такава помощ от Германия, защото днес това не се налага, но ако извадих писмото на турския премиер, в което той ми казва, ето ги цифрите, че 8-10 милиона са готови... то е доста дълго писмо, обясняващо за всеки един.

- Да, но Турция получи сега 1 милиард от Европа, именно за кризата с бежанците.

- Вижте как си противоречите.

- Защо?

- Първо ни казват, че Турция са похарчили 5 милиарда, а са получили 1 милиард.

- Допълнително ги получиха.

- Второ, ние, дай Боже, да не ни се налага да ни дават пари. Ние не им щем парите, не искаме да ни се случи това, не искаме някой да ни дава милиарди, за да имаме бежански лагери. Не искаме. Ние искаме този процес да спре и да си живеем живота и в Сирия, и в Либия, и в България спокойно. Ние искаме да спре. Аз просто превантивно съм убедил колегите, че в България, както Турция и Гърция имат сухопътна граница и от там в момента минават, не е само Гърция и Италия външна граница на ЕС, както навсякъде се говори. Вчера Илияна Йотова, за която й благодаря и за подкрепата, и тя го е повдигнала много пъти този въпрос. И всъщност, колегите разбраха, че в момента нашият проблем не е толкова голям, колкото на Италия и Гърция, полагаме огромни усилия, за което ни благодариха. И трето, недай Боже, тази вълна да удари в нашите граници, ще имаме европейската подкрепа. Това е и това каза канцлерът, само че тук се опитаха да го интерпретират, че едва ли не, за пари България иска да докара бежанци.

- Гореща точка няма да има? Така да го разбираме?

- Несериозно... смисъл, то не е несериозно. То беше много сериозно подготвена атака /.../ за радост и канцлерът на Германия, и канцлерът на Австрия, с които, повтарям, в почивката...

- А дават ли наистина тези прословути 6 хиляди евро на бежанец?

- Вие искате ли да получаваме 6 хиляди на бежанец? Искате ли да дойдат бежанци и да ни дават по 6 хиляди евро?

- Като гледам какво пишат зрителите във „Фейсбук" - не искат.

- Не искаме и затова полагаме тези огромни грижи, строим заграждения, пратихме и армията там, „Гранична полиция", по 1000 полицаи от вътрешността на страната всеки ден, усилваме КПП-та, полагаме огромни усилия, строим и издържаме тези бежанци, които са влезли легално в страната през нашите КПП-та. В момента хората кой знае какво си мислят за какво е „гореща точка", но това са центрове, в които легалните имигранти, тези, които влизат и казват „Моля ви, помогнете ни", ние ги настаняваме, там спят, хранят се и чакат да им се разреши да отидат в друга страна. Те не искат да остават в България, защото в България трябва да работят, а има работни места за непривлекателни професии, за овчари, за кравари.

- Не им се работи подобна работа, така ли?

Бойко Борисов: Да,за шофьори. Много браншове в момента имат огромен проблем с набирането на работна ръка в България, въпреки безработицата.

- Галина Йорданова пита: „Готов ли е премиерът да направи допитване до народа какво мисли за приемането на бежанците у нас, за лагерите и за техните горещи точки?" Допитване, както Орбан.

Бойко Борисов: Аз знам отговора. Ние не искаме, хората не искат. Първо сме православни християни като държава. Те са мюсюлмани. Чисто религиозно страхът в българите е голям. Просто ги е страх хората. И мен ме е страх. Затова не е нещо, което ние искаме. Ако референдумът каже „искаме ги", каква радост, в Европа биха намерили страна, в която да кажат „Заповядайте, елате".

- Да, но и Европа не стигна до единно решение. Сега ще се строят ли тези центрове, например в Сирия или някъде другаде извън Европа, за да спре този поток от бежанци и мигранти?

- С неудоволствие ще кажа, че проблемът на Европа не зависи от Европа. Там трябва да седнат САЩ и Русия да се разберат. Без те да се разберат ние просто ще инкасираме, както във финансово-икономическата криза, така и в бежанската криза. Просто ще бъдем жертвите на една глобална политика. Колкото и да не ми е приятно да го кажа, но ако тези две държави не се разберат така, както направиха за Иран, само лоши неща ще ни се случват оттук-нататък за Европа.

- А вие страхувате ли се от това, че ще се превърнем във фронтова държава при един по-тежък конфликт там, в който вече се намесиха /.../ държави?

- Страхувам се и затова положих огромни усилия, за да ме чуят в Европа, че ни е страх, че взимаме всички мерки, харчим милиони и ни е страх, и молим те да се разберат. Положих всички усилия и самият факт, че европейските лидери са чули за нашия проблем.

Аз мисля, че повече заслужавах да ме поздравят тези специфични медии, а те горе-долу всичките специфични някакви, няма да ги коментираме повече, че им правим реклама. Но и едните, и другите обсъждат икономически кръгове, които просто можеше като направиш сутрин преглед на печата, да разбереш кой къде има проблем в момента, дали е с едно или второ, но аз мисля, че съвестта ми е чиста. Положих огромни усилия.

-  Вие сте боксовата круша в случая и на тези, и на онези медии, като говорите за медии.

- Много добри ескиважи имам, така че нито от едните ме е страх, нито от другите. Полагам денонощни усилия да направя нещо добро за държавата и факт е, че поне от голяма част от хората се признавам.

-  Вие казахте, че до хората със сигурност няма да правите допитване, защото знаете какво искат те. Всяка сутрин ми се обаждат и казват „Как ще приемем бежанци, когато пенсионерите получават много малки пенсии и ние самите не сме се погрижили за народа си, в случая управляващите". В плазмата би трябвало да видим една графика за издръжката на социална пенсия: пенсионер, куче, бежанец и затворник.

- Отговорът на тези хора е 25 години. Една прекрасна икономика, средноевропейска държава 1990 година, разбита от политическите партии тогава и с търпението на народа по-безобразен начин. Мощна химическа, фармацевтична, каква ли не промишленост, смазана, продадена на безценица, разбойническа приватизация десетилетия наред. Вие синя София не помните ли? Синьо-червената мъгла, как изглежда София последните 6-7 години, как изглеждаше 20 години преди това. Ето, виждат я хората, много е видимо. Полагам огромни усилия, видяхте миналата година в дефицита със 100 милиона давахме за Коледа и Великден. Сега в новия разчет съм възложил на финансовия министър, има, за друго няма, пак да дадем на пенсионерите по 50 милиона за Коледа и за Великден. Да са ни живи и здрави, понеже са много и стотици милиони като се дават, те не се усещат. Просто години наред е проваляно, проваляно, проваляно и сега се опитваме да надграждаме.

- И за цялото това проваляне обаче няма виновни и няма наказани? Всеки път едно и също си говорим.

-Всеки път...

-  За да няма наказани нали знаете какво означава това? Че не ни работи правосъдната система.

- Не.

- А какво?

- Така са правени законите и ако ги проследите, ето вземете банките. Колко пъти и как са направени законите през Прехода? Имаше периоди, в които недвижимото имущество имаше по един начин залог. Движимото по друг начин залог. Последствие как при обезценката на лева, когато го правиха от хиляда на сто и т.н., всичко това е било една схема, в която...

- Няма наказани, г-н Борисов.

- Да, защото прокурорът повдига обвинение на базата на закона и когато кажат „Къде са тези 100 ТИР-а, които си взел и в следствие, на което си ги заложил в банката и си взел пари за тях?", после ТИР-овете ги няма, парите ги няма и всъщност банката фалира, той казва „Тук в закона пише, че движимо имущество може да се залага". Идва адвокатът, добре платен, и казва „Моят клиент е действал по тогавашния закон".

- Страхотно.

- Да, и мен това ме вбесява, но така са си го подреждали и затова ние в момента мисля, че ако се види сайта на БНБ как в последните месеци се увеличават спестяванията на хората в банките и то, домакинствата им, аз мисля, че с над 200 милиона, ако не ме лъже паметта, са се увеличи депозитите на граждани в банките. Не си го обяснявам с друго, освен с лекия ръст на икономиката и огромните пари, които влизат в земеделието, в инфраструктурата чрез еврофондовете.

- Айде пак за наказаните и правосъдието. Историческият компромис, до който стигнахте в Народното събрание ще доведе ли работеща правосъдна система? Промените в Конституцията ще бъдат ли доокастрени между първо и второ четене?

-Те не са окастрени. Кое е окастрено?

-Паднаха и Реформаторският блок казаха, че са се простили с някои от предложенията си.

- Първо не е нито единствено правилно това, което казва Реформаторския блок. Аз не знам политическа партия, аз поне за ГЕРБ нямам претенциите, че това, което ГЕРБ каже е единствено, правилно.

И не вярвам и Реформаторският блок да си мислят, че само това, което те казват е правилно. Аз с Христо Иванов работя от самото начало, правосъдния министър, и цялата програма и всичко, което той е предложил, ние сме го защитили в Министерски съвет, вкарали сме в парламента и до онзи ден стоях зад всяко едно негово решение. Не всяко нещо, което реформаторите твърдят е обезателно правилното. Да вземем прокурорската квота, защото тя е ябълката на раздора. Иначе за всичко друго е решено. По нищо друго няма проблем, понеже казвате окастрили. Аз питам кое е окастрено?

- Прокурорската квота е под въпрос.

- Така, аз я казах. Друго какво е окастрено?

- Имаше претенции за прокуратурата, дали може да се...

- Това е претенцията в прокуратурата.

- Не, не, на главния прокурор дали да се увеличават или намаляват правомощията и контролът над съдебната система.

- Напротив. 100% независима прокурорска система. Такава, каквато и в Румъния, където я дават все за пример - българският главен прокурор и прокуратура е 100% независима с огромни права. Той може за 72 часа да задържи премиер, министър, вицепремиер, всеки. Това са правомощия, които малко държави имат. С една дума, нищо не е окастрено. Има няколко спорни момента и вместо да си ги сложим на масата и да разсъждаваме върху тях. Аз съм готов да им ги подкрепя и съм им го казал.

Едната тема е дали могат, ще ви подскажа просто, с явно гласуване да избират съвета, и въобще избора на съдии и прокурори. Аз съм за явно гласуване, само че самите гилдии ги е страх от това, защото ако днес трябва да гласуваме за вашия началник, ако е тайно може да си го свалите, защото не ви харесва или обратното. Ако е явно и вие сте се преброили тук, че може да е 4 на 5 гласа и ако не мине твоето искане да падне, утре може просто да не си водещ. Такава е в съдебната система нагласата на хората. Аз съм за явност, сиреч, ако реформаторите са за явно, аз съм за два пъти по-явно.

- /.../ дали по този начин ще действа задкулисието или не...

- Ето, виждаш, има тема, можем да си спорим един ден и по едното, и по другото.

-Доста месеци вече се спори.

Бойко Борисов: Да, с една дума аз не твърдя, че моето е правилно, но мога да си защитя тезата. Защо трябва да е явно? Защото този съдия или този прокурор утре трябва с лицето си да отиде и да чукне с чука и да те осъди на 20, 30 или на 5 години затвор, или да ти повдигне обвинение за толкова. Той трябва да е смел. Той трябва да има лице.

- Нали казват, че дяволът е в детайлите. Ако паднат някои от детайлите може тази бленувана правосъдна реформа да не се случи по начина, по който да се завърти колелото и да се стигне до бърза и справедлива правосъдна система?

 Да, но в това, което в момента се прави за промяна в Конституцията, няма да се постигне този ефект. Ще се постигне друг ефект, който също не е маловажен, че съдиите сами ще си избират началниците, прокурорите също и в следващите години, десетилетия, вече този кадрови проблем, който в момента казваме, че сега едни зависими от една партия, втори от трети, назначени...

- Политическите влияния.

- В следващите години вече това няма да се случва. Това е първи голям успех, и важен. И само още едно нещо, просто има тълкувания, то не е и спорно - дали, съдийската – ясно, 8 съдии, над 5 политическа квота, а при прокурорите е 6 на 6 или 6 на 5, сиреч 5 политици, избрани от парламента политическа квота и 6 от прокурорите.

Първо, има Конституционен съд, който може да се произнесе по един или друг начин, не сме сигурни, но едната теза е, когато станат 6 политиците и 5 прокурорите, няма ли в дадена ситуация политическата класа и през това нещо да се влияе на прокурора. Антитезата е, че когато пък е така може да се търси контрол върху прокуратурата.

- И пак три дни можем да си говорим за това нещо. Между другото, вчера Христо Иванов каза...

- Само с това завършвам. И това сме се разбрали с министъра. Именно на първо четене като мине сега между първо и второ, парламентът, затова и се казва парламент, да се говори, всичките тези аргументи публично, ясно всички партии да ги защитят и да се стигне до най-доброто решение.

- Какво каза Христо Иванов? „Когато тръгнете да правите баница си броите яйцата. Ние очакваме когато тръгнете да правите промените, да не броим гласовете" ли по повод това, че голямо броене падна кой ще гласува и кой не, и изведнъж се появи „Атака". Как „Атака" решиха да подкрепят промените в Конституцията?

- Всяка партия има право да вземе своето решение. Аз отидох в парламента вече за кой ли път, помолих за председателски съвет заедно с министъра Христо Иванов и помолих всички политически партии, които са там да ни подкрепят.

- С Волен Сидеров говорихте ли?

- Той дойде последен, слуша през цялото време. С Явор Нотев бяха и това, което обясних и аз, после и министъра може би е повлияло за тяхното решение.

- Да не е бил много великодушен заради новороденото?

- Да му е живо и здраво, това е голяма радост. За един мъж на тези години и то момче, така че може и това да е - да иска в следващите години България да се развива по-добре и детето му да расте в една по-добра държава. Така че само мога да се радвам, че в случая са подкрепили със 184 гласа, това е едно добре гласувано.

- Поздравихте ли Волен Сидеров между другото?

- Поздравих го лично.

- Имаше... стана въпрос в началото на разговора за медии, за бухалки. Една медия всяка сутрин почти публикува карикатури за вас, тази обаче е с посочен златен пръст на Волен Сидеров. Дали се е задействала тази му функция?

- Има вече много години хора си изкарват пари покрай мен ей така, така че...

- Явно са забогатели.

-Има хора, които искат да има хаос. Има хора, които не им харесва, че се строи, че се развива държавата, че сме стабилни, че се повишават доходите, че се отделят пари за пенсионерите, че няма ако щеш да има и стачка за тока от бизнеса. Разбраха, че това, което полагаме като усилия е максимумът. Милиарди влизат в земеделието, милиарди събираме от контрабандистите повече в бюджета. Така че има хора, които това не им харесва...

- Виждам една лентичка, да очакваме ли да прережем лентичката на тази съдебна реформа?

-... А и това като гледам не съм аз.

- Не се разпознавате?

- Не се разпознавам. Защото както виждаш не съм дебел в никакъв случай. Така че явно им се иска, но съм си в отлична спортна форма.

- Какво спортувате?

- Всеки ден играя футбол или тенис по час.

- За тениса и футбола обаче след малко. Ако искате да продължим сега. Падна голямо рязане на лентички пак тези дни?

- Много строим, много работим, много лентички има. Даже с Валери Симеонов, където ме е критикувал за това, заедно рязахме лентата в Созопол. Цяло лято давахте фекалните води, фекалните води, които течаха в Черно море и децата се разболяваха. А пък и нямаше българин да отиде и да се върне без разстройство. Сега за близо 100 млн. направихме пречиствателна станция, която всички отпадни води ги връща обратно бистри като сълза в морето. Това е столичният завод за отпадъци – 1 300 години се събира боклука на този град в деретата около София.

- Добре, нали преди ги събирахте сега, кажете сега колко събрахте, броихте ли ги?

- Няма да ги броя да им правя кеф. Но зад мен стои изграденото, то е видимо. И колкото и да им е неприятно и те им се реже лентички, и като има нещо хубаво направено им се реже, реже, ама... Да са си построили, да си режат.

- Добре, зад вас обаче стои казвате построеното. Зад вас стои ли ДПС?

- Ами те на тези медии това им е хубавото, че много им се иска да стои ДПС до нас. Или зад нас, или пред нас, където искате. ГЕРБ е партия... Но днеска на мен ми се ще дори партийно да не говорим. Не ми се ще...

-Защо?

- Защото почват избори. Разбрал съм се с министрите, с колегите през този период да се пазим от каквито и да е политически изказвания.

- И все пак много гласувания минаха с ДПС, реформаторският им дух пролича в много от гласуваните закони.

- Всеки човек, всяка партия иска да се променя. Всяка партия иска да става по-добра. Решенията и предложенията, които дава ГЕРБ са по-добри. И аз не мога да упрекна ДПС в това, че са подкрепили съдебната реформа. Не мога да ги упрекна и да кажа – махайте се, марш от тук.

Не мога да не им благодаря за това, че ми подкрепиха плоския данък 10%, иначе сега бизнесът в България и хората щяха да плащат 50-60% данък, ако се бях подвел по БСП и не беше тази тяхна помощ. Лошо ли са направили? Хайде да си говорим... стига задкулисие с тези сладури от тези медии. Кажете кое лошо са направили те, че са подкрепили? Законът за предварителното отчуждение? Как щяхме да строим магистралите, по които толкова чакате и обичате да се возите?

Сега ще ви пусна на 20 октомври до Благоевград – „Струма" и цялата „Марица". И като има празник по 300 хил. коли тръгват по тези магистрали. Нали не се ядеше асфалт, ама ви е хубаво сега като е нова магистрала. Хайде малко да се...

- Доста задръствания имаше...

- Ще има, защото българинът явно е богат. Има много коли.

- Ама отива на гръцкото море, нали? Не избра българското.

- Правилно отиваше на гръцкото море, затова направихме пречиствателни станции по българското море. Нямаше толкова десетилетия туризъм, балкан турист, каквато ли не щете, хотели, нямаше пречиствателни станции – дълбоководно заустване. Сега края на октомври ми остава несебърската – тя е за 95 млн., където решавам и там въпроса. Догодина българите си ходят на нашето море.

- Когато Пеевски напусне ДПС, тя ще стане по-удобна за разговори. Заставате ли зад тези...

- Не се меся в работата на другите партии. Ако иска да напуска, ако иска да стои. Аз отговарям за ГЕРБ и като някой не си върши работата или обществото не го приема, аз съм го отстранил от партията.

- Дени Милушева: Докога ще търпите АБВ в управлението?

- АБВ и особено министър Калфин, вицепремиерът Калфин мисля, че направи една реформа, която никой досега не беше успявал да направи там. Имам прекрасни впечатления от този човек и работим много добре с него.

- Добри Добрев: Господин Борисов, още ли смятате, че сме лош материал?

- На този човек ще му кажа да ми се извини. И ако ми донесе запис, че аз съм казал лош материал, си отивам от премиер. И ето тези медии точно по същия начин както и вчера – измислят си една лъжа, вкарват една неистина, обличат я с истини около тях, защото аз казах – разказвайки там на хората му казвам, че имаме толкова...

Да не се връщам хайде пак на тази тема. Да вземе записа и да го чуе. Ако казвам думата лош, си отивам. Така му отговори. И да не се подвеждат на тези инсинуации. Не им се ще да се борим с контрабандата. Това са над 2,3 млрд., които са отивали в частни ръце. Не им се иска сега да се вдигат акцизите. Не им се иска на тези хора. Свикнали са да са монополи и в строителството на газопроводи, и в търговията с газ, и с петрол, и с горива, и с какво ли не.

И сега, когато им го отнемаме това, използват медиите си да правят инсинуации. Да продължават. Колко години... това вече 10 години го правят, 15... да продължават, защото винаги побеждаваме. Аз ще се уплаша, ако те спрат да го правят. Както някои ту го правят, ту не го правят. Веднага ставам нащрек – що го правят или що не го правят.

- Още няколко снимки имаме подготвени, бързо да ги видим – с Петър Москов. И той явно спортува, макар че виждам, че е хванал кутия с цигари в ръцете си. Последният бас с него...

- Последният бас беше онзи ден. Пропих се. Аз не пия по принцип де, да не кажат Борисов става пияница, че утре можем да видим карикатура с шише. Нали най-вероятно как си къркам или падам, аз не близвам, но предупреждавам.

На Челси и Арсенал пак заложихме, пак загуби. Иначе прекрасен министър, справя се добре и днес в 11.00 ч. пускаме супер съоръжение, просто киберножа... Отделете 10 секунди, покажете го довечера. Защото за тези хиляди чакащи онкоболни, за тази трагедия, за този ад... в момента вече имаме изградена най-добрата апаратура. Толкова много апарати, че да няма листа на чакащите. От октомври нататък мисля, че листа на чакащите. Справя се прекрасно, много ми е приятно да работя с него и се надявам дълги години да го правим.

- Още една реформа в образованието. Зоя Бояджиева: Защо излъгахте предизборно за учителските заплати, ви пита тя. Сега ще се окаже, че ги увеличават ама догодина, прословутите и вече обещани бонуси ще дават преди Коледа и ще ги разтръбят като 15-та заплата.

- На госпожата ще й кажа, че полагаме всички усилия и това, което сме обещали, ние винаги го даваме. Не знам защо казва прословуто обещание. Няма нещо, което съм обещал и да не е направено през годините. Може да съм го забавял, защото веднъж падахме от власт. Пак от тези хора ни го направиха с тока. Някой път мога да ви разказвам как ни направиха проблемът с цената на тока.

Как от 100 апартамента на 20 вдигнаха само цената, за да ги изкарат на улицата. Но това ще дойде време да го говорим. Направиха ми голяма добрина, прочистих си партията, намерих си партньори за управление, опозицията мисля, че и с нея работим много спокойно и знаят, че няма от какво да се притесняват както нас се опитваха да ни смажат и да ни унищожат. Така че аз съм доволен.

- Темата с горивата.

- Да?

- Ставаше въпрос за терпентин, не откриха много терпентин. Не много бензиностанции лъжат, но пък взеха да падат цените. Предизборно ли е това?

- Не. Даже малко късно ги започнахме проверките. Но...

- Проверките обаче не потвърдиха някои неща.

- Напротив, всичко потвърдиха. Ние никога не сме казвали, че 100% от бензиностанциите ползват терпентин. Или 100% от бензиностанциите са манипулирали уредите. Или 100% от горивата, които продават от бензиностанциите са контрабанда. Една е такава, друга е такава, на 100 ако погледнем... Някои манипулират уредите да наливат по-малко бензин, а да вземат повече пари, други нафтата.

Оказа се, че има петролни бази, в които буквално го няма горивото. С една дума много неща са факт, не сме казвали, че всяка компания или всяка бензиностанция е нередовна. Но се откриха и в наредбите, и законите такива пропуски, които сега поправяме. Оказа се, че ако колонката на бензиностанцията ти се развали 14 дни, идва една фирма, която тя ти поставя пломбата, изобщо частна, неконтролирана от никого. И през тези 14 дни може да продадеш колкото искаш гориво от там.

- Само за да приключим с тези теми. Имаше неразбирателство около това сега – минавал ли е, не е ли минавал самолет, ако помните и тази тема беше актуална миналата седмица. Между другото изтече ли забраната за преминаване на руски товарни самолети над България и ще продължим ли...

- Не. То си има процедура, по която си искат разрешение. Ние за едни даваме, за други отказваме. Има си международна практика.

- Вашият самолет поправиха ли го?

- Той не е мой. Той е на държавата. И когато се разваля това не е добре за държавата. Защото в него летят и президента, и председателя на Народното събрание, министри, пращаме го да спасява хора, облита. Той така и е купен между другото, за да върши работата и на РВД.

- Много често се разваля.

- Да не съм го правил аз? В края на краищата е самолет. Дано така да се разваля, че да каца. И на мен ми се иска като гледам на другите колеги самолетите в Брюксел, и на мен ми се иска, но това е положението.

- Затвори ми се статията, падна ми батерията на таблета. Но пише, че ЦСКА легнали на тигрите от Бистрица. Не искат да участват сега в първенството, защото били много изморени. Каква е вашата прогноза при един бъдещ мач и среща между ЦСКА и Бистрица?

- Колкото и да звучи смешно за хората ще подходя сериозно. Аз спрях да ходя да играя футбол с тях, защото когато играех те бяха в Б група, А окръжна и беше весело човек да си потренира, да си потича, да се изпоти, да се посмее, да се откъсне от това ежедневие и тези непрекъснато тежки решения, които трябва да вземам. Вместо другите отбори да се развиват, те паднаха, дойдоха във В група. И сега нито играя, нито ходя там, за да не се спекулира с това. Нито веднъж не съм отишъл на мач...

- Въпрос на зрител Цветослав Джамбазов: Искам да попитам премиерът защо ще се съди един футболен клуб, а не се съди президентът, който е натрупал тези дългове, защо не се търси сметка на гърнетата и на Томов, а се мъчи футболния клуб ЦСКА? Каква ще е съдбата му?

Бойко Борисов: Аз истински искам да помогна на ЦСКА. И много цесекари, които ме познават са се обаждали и знаят, че дори в правителството са повече хората, които са от ЦСКА. Финансовият министър, шефът на данъчната служба, който им налага санкциите също са цесекари. За съжаление към момента не може да се излъчат доколкото знам и проблеми със собствеността им. Искам много да помогна на ЦСКА. Само да ми кажат как. С базите ще им ги дадем за колкото години искат, това съм им го обещал.

- Търси се решение.

- Да. Помагаме на „Черно море", за да си направят стадиона и осветлението, искаме да помогнем и на тях. Но да дадат решение.

- Казахте, че спортувате. Добър тенисист ли сте?

- В тениса съм професионалист, изкарвам пари.

- Бихте ли заместили Григор Димитров? Имаме шеговита статия на нашия сайт за това, че ще се наложи вие да го заместват всъщност като представител на България?

Бойко Борисов: Вижте, аз не мога да ги съдя, защото това са спортисти, които са много надскочили средното ниво. Аз говоря за аматьорски тенис, знаете, че там си залагаме по някой лев или на сладоледи, на пилета, ей такива неща играем, за да е по-смешно. На таратори, доматен сок, в зависимост от това кой какво може. На по 5 лв., 10 лв. да ги направят на фунийка, да ти ги сложат на ракетата. Просто като има време...

- Последните пари колко бяха, които ви сложиха на ракетата?

- Сега скоро Динко и Стоянчо слагаха по 10 лв. Много често. Като имам време веднага така си правя програмата един час да имам за спорт. И то го правя главно в обедната почивка.

- За кадем ли си прибирате? Все пак Григор Димитров е...

- Не, после с тях веднага се купува там на корта... Който го вземе плаща, някои пият бира, някои пият... Аз таратор пия между другото, така че... Не е страшно.

- Все пак Григор не игра за България. Как ще коментирате това? Колкото и да е от световна величина...

- Аз бих играл. Каквото и да съм бих играл. Това е висша чест. Но те са професионалисти, имат мениджъри, имат съветници. Държавата дори в бедността й за Григор е давала пари да го награждава. Така че сме се опитвали и се е опитвала държавата да бъде толерантна с него.

Така е преценило момчето, безспорен талант иначе за тенис да говорим с него или както на времето с Бербатов за футбол е несериозно. Те са супер таланти, супер добри спортисти. Тук въпроса опира можеше ли да помогнат за „Купа Дейвис" – можеше безспорно.

- Големият упрек е, че е играл мачове, които ще го закарат на олимпиадата, но негова си воля. Вие бихте играли, това казвате. Господин Борисов, всеки един от лидерите, тъй като започва пък така да се каже от днес малко по-късно кампанията, всеки един от лидерите, който ще мине през това студио ще го накараме да попълни анкета, разбира се ако иска. Анкетата е свързана с прогноза за това колко процента ще получи в конкретните градове – София, Варна, Пловдив и Кърджали. Вие бихте ли направили вашето предположение?

- Не.

- Защо?

- По принцип тото играя или лотария само с Москов. И ми е предостатъчно.

- Играете с Москов явно, защото знаете, че ще спечелите поредната...
Бойко Борисов: Не. Да си моли Господа всеки ден и само ми вика – това е съдба, то ще се обърне, не се радвай. И така.

- Все пак вие ми дадохте папка, аз ви давам лист, ако искате...

Ще дам на Севда да ми ги попълне и ще ти ги даде. Защото аз съм и малко фаталист... Цецо може да ги попълва от сутрин до вечер. Той това му е любимото нещо. Аз така както казах тук мога да напиша – успех на всички политически партии. Това мога да ти напиша.

-Смятате ли, че ако ГЕРБ спечели много от градовете това би повлияло зле на партията?

- Успех на всички политически партии, най-добрите да победят. Това действително го искам.

Ако ГЕРБ вземе повечето гласове би ли повлияло зле на партията като самозабравяне, господин Борисов?

Бойко Борисов: Това, че се опитваме да работим много и да си защитаваме, и е видно, че градовете стават по-хубави. Видно е. Какво да спорим? От тук сега минах да разгледам парка и ремонта, който върви. 30 години този парк не е пипан – шадравани, всичко беше окрадено и направено под земята. Сега след няколко седмици ще видите какво уникално нещо сътворяваме. Вижте го града как го заварихме – Витошка, насам-натам, как изглежда сега.

- Въпроса ли е дали се прави предизборно или не? В цялата държава се налива асфалт. Сега.

- Орешарски защо не наливаше? Защо не наливаше миналата година? Сега излизат проектите. Можеш ли да предвидиш, сега днес пускаме и Кресна-Сандански лота, почваме да го строим. А предвиди го сега, той може да излезе преди президентските избори.

- Добре, да не се връщаме на Орешарски сега.

- Пази Боже, където викаше Таско Ерменков – Боже, Боже.

- По повод какво е казал така Таско Ерменков?

- Той знае.

- А как е Чарли?

- Чарли е добре.

- Знаете ли колко лайка събра тази снимка?

Бойко Борисов: Толкова случайно стана. Толкова случайно, защото предишният ден беше малко непослушен. Той е голям пес и...

- Кой направи снимката между другото?

- Едно момче от охраната. Иначе щях да се наглася повече, ако беше за такова.. И тя си личи, че си е от такъв телефон, никакъв. Да кажа на тези обаче, които гледат кучета. Понеже аз съм не само горещ почитател на българското овчарско куче. И първо – гледах една немска овчарка на една възраст с моите кучета – с Борко и Арес, още от самото начало. Просто исках да видя при едно и също възпитание, храна, тренировки колко е умна тя, колко са умни те. Просто да имам база сравнение като споря с някой да знам. И трябва да ви кажа, че нашите в нито едно качество не отстъпват освен едно, че са по-зли малко.

- Хайде сега, отстъпват ли българските политици на Меркел тогава? Меркел дали можем да я сравним? Немска овчарка, българско овчарско куче – можем ли да направим такова сравнение?

- Да се върна на темата, която кучкарите ще ги интересува. След това взех пак от бебета българска овчарка с турски кангал да видя как се развиват, как растат заедно и кое ще надделее в спора. До ден днешен българското му изяжда първо храната, макар че кангала сигурно е над сто кила. Голямо куче. И сега понеже много...

- Българското овчарско куче не изяде ли пауните на Доган?

- Изяде ги. То малко е невъзпитано, когато не се работи ежедневно с него. И сега като взех новия... едно малко овчарче нашенско и много ми хвалеха кавказкия вълкодав ето този. И ги взех ей такива като бебета, и пак растат заедно, за да ги наблюдавам. Искам да видя как нашият ще се развива във времето с него. Защото това го дават за много добро куче.

- Последно и бързо да питаме – на кой политик след Доган и Путин подарихте куче?

- На много хора подарявам, ама не искам... Всеки е и човек. Аз не съм нито машина, нито робот, нито... Всеки си има своите моменти на слабост, своите моменти на притеснение, на радост, на щастие, нещо, което да му се порадваш. Не бива, неслучайно и в Библията е казано – не трябва да си правим идоли нито за хубаво, нито за лошо. Всички сме хора и се опитваме да сме си човеци.

- Благодаря. Бойко Борисов, гост на предаването „Тази сутрин". Успех.

- И аз благодаря.

(Интервюто е свалено от агенция "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай