Вторник,

Борисов защити в Мадрид въглищните ни централи

От: Редактори -
A
A
A

Премиерът Бойко Борисов защити България и други държави, в които е много важно засега да бъде запазено производството на електроенергия от въглища, въпреки желанието да се намали делът на вредните газове.

„За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквито са България, Полша и други, преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера“, подчерта Борисов в изказването си в рамките на 25-а конференция по изменение на климата в Мадрид.

Премиерът посочи, че в България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60. 

„В същото време, искам да отбележа, че според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017 г., а именно с 8,1%, следвайки Португалия, която заема водеща позиция с 9%“, каза премиерът Борисов пред лидерите на световния форум в Мадрид.

Българският министър-председател подчерта, че за страната ни ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.

„Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.“, акцентира премиерът Борисов. Той бе категоричен, че страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години.

„Емисиите на ЕС са само 9% от световните. Първият и вторият замърсител - най-големите в света, ги няма тук. Това са САЩ и Китай“, каза още министър-председателят Бойко Борисов в рамките на Конференцията. Той отбеляза, че ЕС намалява своите емисии и добави, че по този въпрос здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света трябва да бъдат поставяни на първо място.

„Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата“, каза в заключение премиерът Борисов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Grainis Hydrogen Bulgaria

Всеки ТЕЦ, вместо да се реже на СКРАП, което си е чисто БЕЗУМИЕ, може да бъде преустроен да гори и произвежда ВОДОРОД и водород-хибридни чисти и възобновяеми горива, реализирайки многомилиардни печалби. Лигнитните въглища са изключително ценна суровина. В комбинация с Водород и Кислород, по технологията на Фишер-Тропш, от тях могат да се произвеждат почти всякакви Въглеводороди - например Дизел, Бензин, Метан, Диметил-етер, Етанол, Метанол, Полимери, Торове, препарати, текстилни, карбонови и базалтови влакна, лекарства и още хиляди други продукти, на пренебрежимо ниски цени. Водородът и кислородът могат да се произвеждат лесно и евтино от вода и ел.енергия от ТЕЦ-овете, ВЕЦ-овете, АЕЦ-овете, от соларни, вятърни, биогазови, геогермални и други централи. ТЕЦ-овете, които вместо да бъдат нарязани на СКРАП, - както се канят да направят нашите политици, както и другите централи, ще бъдат преустроени - както да горят, така и да ПРОИЗВЕЖДАТ, 100% чист и възобновяем водород, генерирайки многомилиардни печалби от експорт. Цената на водорода в момента е 13,6 долара на килограм, а през 2018 г. са продадени 60 млн. тона или 800 милиарда кубика от него. Търсенето расте непрекъснато, с 10% на година. Да произвеждаш ГОРИВА е 50 пъти по-рентабилно от това да произвеждаш ЕЛ.ЕНЕРГИЯ. България може да произвежда стотици тонове водород на ЧАС, и да реализира два-три пъти по-голям Брутен Вътрешен Продукт от сега. Токът и парното у нас могат да станат напълно БЕЗПЛАТНИ, автомобилните горива - за жълти стотинки, можем изцяло да СПРЕМ ВНОСА на всякакви горива и да стартираме експорт на водородни горива и системи за десетки милиарди евро. И още - Минимална заплата - 2500 евро, Минимална Пенсия - 1000 евро, в рамките на 5-6 години. Население на България - над 10 милиона, до 2030 г. Проблемът ни е в ниската технологична култура на нашите политици - те просто не разбират - и не искат да разбират, абсолютно нищо от нови технологии и техните приложения. Твърде скоро обаче ще им се наложи да попрочетат това-онова. https://coal-to-gas.alle.bg

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички