Неделя,

Борисов защити Силвия Великова, оставка в БНР (Обновена)

От: Стандарт -
Борисов защити Силвия Великова, оставка в БНР (Обновена)
A
A
A
  • Главанаци, каза премиерът и заплаши шефа на БНР, че ще му иска оставката
  • Радиото обяви, че в програма "Хоризонт" липсва обективно и безпристрастно отразяване
  • Шефът на "Хоризонт" напусна поста си

Премиерът Бойко Борисов защити репортерът на БНР Силвия Великова, която бе свалена от ефира на националното радио. Гневната му реакция доведе до оставката на шефа на "Хоризонт"

"Щом научих за свалянето на Силвия Великова, й се обадих лично. Познавам я от над 20 години. Чух за тази глупост, която са сътворили", каза премиерът пред журналисти в Русе. И продължи: "Аз не познавам директора на БНР и никога не съм го виждал, освен, ако някъде случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, да оправи това безобразие иначе ще ида в парламента и ще помоля парламентарната ни група да му поиска оставката".

"Какво повече да направя – главанаци е точната дума. Как могат да и то днес, имам чувството, че го правят нарочно. И аз вече не мога да схвана и кой? Защото да правиш такава глупост в този ден", изригна премиерът. Час по-късно и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев подаде оставка.

По-рано днес БНР пък излезе със специална позиция. В нея се казва, че Силвия Великова не е уволнена, но в същото време се посочват и нейни грешки в ефир. Самата Великова смята, че отстраняването й заради нейната критичност в ресора, който отразява - съдебният.

Ето какво гласи становището на БНР:

"Управителният съвет на Българското национално радио покани и изслуша и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички" на програмата.

Във връзка с настъпилите промени в управлението на "Хоризонт" обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма "Хоризонт" следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес".

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички