Борисов: Стабилността повишава БВП

Важни са няколко неща, едно разклати ли се, всичко пада като домино, каза премиерът

Борисов: Стабилността повишава БВП | StandartNews.com

Важни са няколко неща - много добри квалифицирани работници, първокласни инвеститори, магистрална и жп инфраструктура, най -ниският данък в Европа - 10 % плосък данък. Тази стабилност води до повишаване на БВП, а от там и на доходите на хората. Ако едно от тези неща разклати ли се, всички падат като домино. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на обиколка из страната, за да види как върви разширението на газопреносната ни система край Пирдоп. Заедно с него е шефът "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, както и Ролънд Харингс - изпълнителен директор на "Аурубис", чийто завод у нас се намира именно между Пирдоп и Златица, на около 80 км от София.

Харингс изтъкнаха, че за тях този газопровод е много важен. Благодари на Борисов за доброто сътрудничество и доверието. По думите му това, че имат толкова добри отношения и прогнозируемост с българското правителство, е от изключително значение, за да развиват бизнеса си. Изтъкна, че заводът на "Аурубис" в Пирдоп е един от важните в тяхната група и произвежда цветни метали, който са особено важни предвид и Зелената сделка. Инвестирали у нас от 1998 г. 1,2 млр. лева, а сега програмата им предвижда нови 250 млн. лева инвестиции.

Борисов изтъкна важността на пълната диверсификация на газ от всички източници по света. Премиерът поясни, че "Аурубис" е сред най-големите данъкоплатци в България и са ангажирани в опазването на околната среда. По думите му газопроводът освен за този завод, е за целия регион - Панагюрище, Пирдоп, Челопеч и други. Това означавало, че освен за промишлеността, е и за битови потребители. Напомни, че до края на годината ще построят газовата връзка с Гърция и ще може да се доставя втечнен газ от всякъде - Америка, Египет и други. Благодарение на това, че са намалили с 50 % цената на газта, по време на пандемията инвестициите се увеличавали. И даде пример с 250 млн. лева, които именно "Аурубис" инвестират.

Малинов напомни, че газопроводът е 62 км, ще се свързва със съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз", инвестицията им е 36 млн. лева. Освен големите индустриални консуматори, като "Аурубис", имало и други в региона - "Асарел Медет", ще осигури газоснабдяване за Септември, Панагюрище, Пирдоп, Лисичово, Златица. Очаквали да увеличат консумацията на България с 10 %, а тръбата можела да пренася по 300 млн. куб. метра газ годишно или 30 000 куб. на час. Убедени сме,че този капацитет ще бъде консумиран, каза Малинов.

След това премиерът посети и самия завод. Борисов поясни, че у нас се намират съпътстващи производства за автомобилостроенето в Германия, сред които и елементи за електромобили. "Ние сме бъдещето", каза премиерът. Добави, че в завода на "Аурубис" освен на БГ предприятията, изнасят цветни метали за цял свят - Китай и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай