Борисов с първи думи за завоя към Кирил и Асен

Има кога да се скараме пак, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов с първи думи за завоя към Кирил и Асен | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде специален брифинг, за да обясни завоя към "Продължаваме промяната - Демократична България". Кандидат-премиерът Мария Габриел върна днес празна папка на президента Румен Радев и обяви, че ГЕРБ са взели решение да участват във властта с втория мандат на ПП-ДБ. Кабинетът ще е за 18 месеца, първите 9 премиер ще е акад. Николай Денков, вторите 9 - Габриел.

ГЕРБ може да изчезне, но решението ни е правилно. Имаме подкрепа от Европа. Води ни отговорността в името на държавата! Единственият шанс да се случи нещо добро за България е да подкрепим кабинет на ПП/ДБ. С тях на практика нямаме различия. Целта е да се направи евроатлантическо правителство от партиите, подкрепяни от ЕС и НАТО, заяви Борисов.

Той благодари на Мария Габриел, че вместо като еврокомисар да отиде на Г-7, тя е дошла тук, подала си е оставката и е застанала до ГЕРБ.

"Благодарение на Мария Габриел и прекрасните преговори, които направи, се сдобихме със 116 депутати. Благодаря на ИТН и ДПС, че се разбраха и се ангажираха с правителство, но не на всяка цена. Пет ангели да слязат от небето и от 116 да станат 121, отсега мога да ви напиша заглавието - купиха, уйдурма, продадоха се. Нещо, от което ние сме се отрекли", каза Борисов. "След като разговаряхме с другите партии, нито една от тях не се нае да търси тези петима депутати, или да накара някой да не влезе. След като това ни стане ясно, аз проведох втори разговори и казах няма как да съберем повече от 116. Габриел си си ги е събрала, защото тя отиде на преговорите с ПП/ДБ със 116 депутати, аз отидох с 69", каза Борисов.

 "Затова последните няколко дни проведохме активно срещи с лидерите на ПП и ДБ. С тях почнахме отзад-напред. Те са 64 депутати и не могат да направят правителство, ние със 116 също не можем. Следват нови избори и дори и да се приеме някакъв бюджет, не може да има някаква тежест", уточни той.

"Разбрахме, че ПП/ДБ не могат да направят с нас нищо с първия мандат, защото са поели ангажимент към техните избиратели. Не че ние не сме, но целта на всичко това е България и нейната геополитическа ориентация. След като гледахме какво са направили сградата на ЕК у нас вчера, не хвърляха по сградата на руското посолство, а по ЕК, която е вкарала у нас дотук 85 млрд. лв., а до 2030 г. още 50 млрд. И ние отиваме да я замеряме с червена боя", продължи лидерът на ГЕРБ.

"Всичко странно съвпада с момента да се направи правителство. Защото от 2 години се говори за съдебна реформа и специално за този контрол на главния прокурор. Но сега изведнъж нещо се променя. Продължихме разговорите с колегите от ПП/ДБ. Направихме голяма крачка назад - отстъпихме, не се инатихме. Мария отиде и върна мандата днес с колегите. Ще цитирам Христо Иванов, понеже участваше в срещите: "Преди да се раздадат мандатите, да се направи това, което сега се прави. Махаме го това. Оттатък стои стабилността на държавата". Целта е да се направи евроатлантическо правителство от партиите, подкрепяни от ЕС и НАТО", сподели той.

"Искам до всеки наш избирател, до всеки наш областен ръководител, да стигне това, което говорим в момента. Единственият шанс да се случи нещо добро за страната, е да подкрепим правителство с мандата на ПП/ДБ. Да, принадлежеше ни да имаме премиер, но егото на Мария Габриел по-голямо ли е от стабилността на държавата. Поне година и половина, това сме се разбрали с колегите", каза Борисов.

"Много трудно решение за тях. Много трудно и за нас. Какво ли не ми написаха - че съм предал ГЕРБ, че съм разтурил ГЕРБ, че съм разцепил ГЕРБ. Тука пише "европейско развитие на България". Тука седи знамето на Украйна. И 5% да станем, ще сме европейска партия, която прави правилните неща", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

"Към нас има някаква фиксация. Ние пред нашите избиратели и пред евроатлантическите държави изпълнихме това, което ЕК ни е пратила, за да вземем 50 млрд. по Плана за възстановяване - механизъм за контрол на главния прокурор, законите на Крум Зарков. Това не е нищо различно от това, което са направили всички партии, начело с президентската институция. Законът не е на Десислава Атанасова или Борисов, а на Крум Зарков - одобрен, прегледан и вкаран. Изпълнили сме наше обещание и ще го докараме до края", заяви Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай