Борисов: Подалите оставки са изключителни министри

Работата на тримата е изключителна и са допринесли наистина много за България

Борисов: Подалите оставки са изключителни министри | StandartNews.com

Оставките на трима министри са депозирани при мен, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той изтъкна какви огромни усилия са положили министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, работата на тримата е изключителна и са допринесли наистина много за България.

"България е правова държава и се движими по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща.... и всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т. н. "градска граница", които - от вчерашните есемеси и разговори, които прочетохме - се управляват през facebook".

Борисов разкритикува Христо Иванов, че не е изискал документите на Лукойл, докато е бил министър и вицепремиер и го попита:

"Защо не внесе този въпрос на оперативно заседание на МС. Защо не поиска от колегата си - икономически или финансов министър, да ти ги даде... Тази евтина политика, която се прави в момента.... и затова се съгласих с колегите да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота. Най-гротескното е, че на партия като БСП може да иска вот на недоверие. Като им  видях и мотивите, те са просто изсмукани от пръстите! Да говориш за водната криза в Перник, при положение че направихме само за месеци отделните водопроводи, довеждащи, плюс цялата канализационна и водоснабдителна система на града в момента се работи, язовирът се напълни... От 70 години непипано тях, несвършена!  Те затова ни искат вот!!! 

"Предстоят обаче много тежки месеци", подчерта Борисов и изтъкна нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия:

"Идват много тежки времена и това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други - от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат. 

Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация.  Разделени ние в тази криза - повярвайте, ще падат правителства!  Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент незрял или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета ... но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев  служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати".

Ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета. Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава - ноември, декември, януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към държавата си. Няма никакво значение. Да не би да е удоволствие да си премиер или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?".

Борисов припомни, че е обсъждал с Първанов всички назначения на посланици и военни: "за да са спокойни системите".  

Премиерът се извини на коалиционните партньори, че не ги е запознал с исканите оставки и завърши: 

"Ние сега трябва да докажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента. И тогава, ако искат,  ако милеят за държавата и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза, и медицинска, която ще се зададе. Христо Иванов с кой ще управлява? Да каже! Или само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да дойдат БСП и ДПС. И г-н Карадайъ много ясно посочи: "Виновен е ГЕРБ",  Митко Николов - най-добрият кмет. Той е виновен?! Днес нямат ли интерес да пият кафе, интерес да се къпят. "Росенец" и "Берлин" не са ли пак там или тези са медийни акции - да се покажат и толкоз".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай