Борисов отряза германски клиенти на наш завод

Премиерът посети първата високотехнологична компания в областта на мембранните облекла във Враца

Борисов отряза германски клиенти на наш завод | StandartNews.com

Бойко Борисов съобщи, че спира поръчка за Германия от български завод във Враца за защитни облекла, за да се изработи първо необходимото производство за България. Първите 100 бройки защитни облекла в няколко размера ще бъдат изпратени в болниците.

Премиерът посети първата високотехнологична компания в областта на мембранните облекла във Враца. Заедно с премиера беше и ръководителят на логистично-координационния център към Националния оперативен щаб главен комисар Николай Николов.

Във фабриката работят 350 души, които може да произвеждат по 1000 облекла на ден. Днес ще бъдат готови 200-300 бройки, които веднага ще бъдат разпратени из страната. Останалите 1 600 ще бъдат произведени до утре.

"Първите 100 бройки ги разкарвате. До довечера каквото има го разкарва, за да може да стигнат до лекарите, медицинските сестри и санитарите", каза Бойко Борисов.

Мембранните облека - защитните гащеризони, които са започват да се доставят от днес, са произведени с материал, който е бил предвиден за друга поръчка за Германия. Тази поръчка е била отменена, защото в България има нужда по най-бързия начин да се представят на българските лекари на първа линия, както и тези, които се нуждаят от тези гащеризони.

Ципът на облеклата е водонепроницаем, за да се гарантира, че и в предната част няма да има никакво проникване на течност. Облеклото може да се пере до 50 пранета на температура от 40 до 60 и повече градуса. Мембраната е дишаща и е също водонепроницаема.

На място на министър-председателя беше направена презентация на качествата на защитните костюми, които издържат на налягане от 4 бара. От думите на служителите стана ясно, че мембраните в защитните костюми са много специални и с подобна екипировка е летял първият космонавт Юрий Гагарин. Мембраната е изработена от материал тип човешка кожа и е дишаща и непроницаема. Изработени са и ръкавици от същата материя, която диша отвътре навън.

Премиерът Борисов съобщи, че довечера ще има заседание на Европейския съвет по интернет. България участва в обща европейска поръчка. Страната ни дори може да предложи българската фабрика да кандидатства да се включи и с производство в поръчката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай