Вторник,

Борисов: Може да стане страховит конфликт в Черно море

От: Стандарт -
299
Борисов: Може да стане страховит конфликт в Черно море
A
A
A

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е истински разтревожен от конфликта между Русия и Украйна заради инцидента в Керченския проток.  Борисов изнесе лекция пред дипломати в сградата на Министерството на външните работи на  Мароко, където той е на псещение. "За България като съсед и на двете страни в акваторията на Черно море, този конфликт е една изключителна заплаха за страната ни", заяви Борисов. Той даде пример, че както много пъти на Балканите се е случвало, от нищо може да възникне страховит конфликт в Черно море и региона. Борисов изрази удовлетвореността си, че много от европейските лидери с голяма тревога следят ситуацията и се надява този конфликт да бъде избегнат.

"Има абсолютно всички предпоставки - икономически, финансови, политически, натрупана омраза", добави министър-председателят. Затова Борисов изрази надежда да се върнат моряците и корабите и така да бъде избегнат този конфликт, да се спазват споразуменията и да не се допускат подобни неща в бъдеще.

Освен това България изгражда газов хъб "Балкан" и преговорите за пренос и търговия с природен газ от различни източници към днешна дата, в такива условия, ще се водят много трудно", изтъкна Борисов. За разлика от предишните си изявления, този път той отправи упрек и към властите в Киев. 

"Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че руският президент не е човек, с който трябва да шегуваш и то на тема война, на тема военен конфликт", подчерта Борисов и допълни, че е притеснен, защото той много добре им знае характерите.

Премиерът каза още, че много се ядосва, защото бизнес партньорството в момента е изключително важно за България. Затова, според него, подобни конфликти не само не помагат, но и вредят на тези отношения.

Бойко Борисов припомни, че преди време е имало провокация с "убит" украински журналист, което е съвпаднало с посещението му в Москва и тогава се е чудил какво да каже по темата. В крайна сметка тази история се оказа шега и сценка, заради която от Европа са се разсърдили много на Украйна. А според Борисов с подобни неща шега не бива да се правят. 

Българският премиер даде като лош пример войната в бивша Югославия. "Войната в Босна и Херцеговина беше толкова близо до нас. Ние, от българска страна, сме го преживели", припомни министър-председателят пред участниците във форума.

Тогава всичките държави (в региона) са имали брутен вътрешен продукт колкото Словакия. Той подчерта, че всеки военен конфликт веднага застрашава чуждестранните инвестиции в региона. "Парите обичат тишината, обичат спокойствието", добави Борисов. Затова, според него, на Балканите като цяло инвестициите са малко.

Премиерът изтъкна, че говорителят на Белия дом е казал, че в тази ситуация "Северен поток - 2" трябва да се спре. Според Борисов, ако това стане факт, означава, че трябва да се спре и газът, която идва и от "Турски поток". А това е неизгодно за България, защото страната ни ще загуби цялата транзитна газоразпределителна инфраструктура, подчерта Борисов.

Затова за най-бързото решаване на конфликта между Москва и Киев трябва да бъдат върнати на Украйна задържаните от Русия кораби и моряци и тогава двете страни да седнат на масата на преговорите, призова българският премиер.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com