Васил Тончев: Борисов е в патова ситуация

Президентът да каже остава ли обединител или ще прави свой политически проект

Васил Тончев: Борисов е в патова ситуация | StandartNews.com
  • Губи от престоя във властта, но ГЕРБ ще му обърне гръб, ако хвърли оставка, казва социологът от СОВА-Харис Васил Тончев в интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • Президентът да каже остава ли обединител или  ще прави свой политически проект


- Господин Тончев, вече имаме близо 80 дни на протести, как според Вас ще се развият нещата по-нататък? Дали хората се отегчиха, ще има ли нова ескалация?
- Според мен протестът върши своята работа и мисията му в голяма степен е изпълнена. Той обърна внимание на обществото по определени проблеми, доведе до известно разместване на политическите нагласи и до преосмисляне от много хора. Оттук нататък не се надявам протестът да допринесе за някаква промяна. Той ще продължи да поддържа това ниво на напрежение, което привнася, докато не се проведат избори, които да разрешат нещата.
- Предсрочни или редовни избори имате предвид?
- Все едно какви, те трябва да променят ситуацията и да намалят напрежението. За мен по-вероятно е да са редовни. Не виждам друга възможност за развръзка.  
- Като че ли вече в кабинета има разнобой за оставката, дори вицепремиерът Томислав Дончев го намекна? Смятате ли, че е вероятно Бойко Борисов да подаде оставка?
- Има някакъв разнобой, но Бойко Борисов няма такъв ход в този момент, така че ще изберат по-малкото зло. Те знаят, че губят от престоя си във властта, но ако подадат оставка, подкрепата за тях ще се срине. Мисля, че той знае, че това ще свали голяма част от бъдещите му гласове, има сериозна мобилизация на хората им, затова и няма да го направи. Хората, които са твърдо ядро на ГЕРБ, ще се почувстват много сериозно предадени, ако в този момент правителството подаде оставка. Ще се получи същото, както беше с поддръжниците на БСП през 2013 година - БСП тогава слезе на 400 000 гласа, после на по-малко. Бойко Борисов разбира, че това ще се случи и при ГЕРБ, така че те ще завършат мандата си. Ефектът ще е същият. Интересно ще е обаче какво е продължението, при положение, че се включат други политически субекти.
- Кои например? Появиха се много заявки.
- Интересно е каква е позицията на президента, който като че ли напусна позицията си на арбитър между властите, но все още не е заявил дали иска да има нов политически проект. В момента той не се вписва в ролята на предишните президенти - Петър Стоянов, Росен Плевнелиев, които влизаха в ролята на арбитри и поддържаха диалог. В момента на практика става дума за нарушен диалог между властите. Радев трябва да заяви дали иска да се откаже от президентския пост и да направи самостоятелен политически проект, или ще запази поста си. От това зависи и до голяма степен поведението на хората, които протестират.
- Едва ли Радев може да обедини толкова разнородни групи. А и преди е имало случаи президент да се еманципира от изпълнителната власт?
- Не в такава степен - всички наши президенти преди това са запазвали позиция на обединители. А по отношение на позицията на Радев - на протеста има различни политически субекти - има поддръжници на "Да, България", на Мая Манолова, на Слави Трифонов, който според проучванията трупа подкрепа. Може би и на Цветан Цветанов, за който знаем, че когато се захване за нещо, го прави. Никой от тези политически субекти самостоятелно няма силата и способностите да направи самостоятелно промените, които иска протестът. Ако те имат някаква шапка и това е президентът, нещата биха могли да се променят, така че нещата зависят в голяма степен от поведението на Румен Радев. Още повече, че в последните месеци виждаме разнобой между него и Корнелия Нинова. Ако тези разнопосочни течения нямат обща шапка, те по-скоро ще тръгнат в различни фрагментирани посоки, дори и да влязат в парламента.
Всъщност в момента у нас няма реална политическа сила, която да постигне исканията на протеста за промени в политическата система или в правосъдието. Протестът не може да го направи, освен ако няколко от неговите организатори не минат под една шапка.
- А смятате ли, че е добра идеята за свикване на ново Велико народно събрание и промени в Конституцията?
- Мисля, че тази идея твърде скоро ще премине на заден план. За промени в Конституцията може да говорим, само когато всички сме единни по въпроса и има консенсус в обществото по темата, а в момента България е разединена. Към момента няма смисъл да се обсъждат промени в Конституцията, особено докато хората се намират по площадите. Някои от темите, които се повдигат по отношение на новата конституция - като например за правосъдната власт, могат да бъдат направени и без свикване на Велико народно събрание. Съвсем скоро за тази идея ще спре да се говори.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай