Борислав Цеков сряза Радев. Грешката на президента

Парламентът е най-прозрачната институция в държавата, каза конституционалистът

Борислав Цеков сряза Радев. Грешката на президента | StandartNews.com

Конституционалистът Борислав Цеков сряза Румен Радев за позицията ме спрямо Конституционния съд

"Президентът има право да оспори. Аз лично, след като се запознах с мотивите в детайли - не поддържам такова становище. Парламентът е най-прозрачната институция в държавата. Преценката по какъв начин да гарантира прозрачният и откритият избор, принадлежи единствено на НС. На никой друг. Според мен те я осигуриха”, коментира Цеков в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA News.

Може да имаме забележки, но пред очите на цяла България имаше възможности за задаване на въпроси от непарламентарни фактори, организации, гилдии. Оттук насетне да се правят опити да се атакуват решенията на това основание, ми се струва безперспективно, каза експертът по повод решението на Румен Радев да оспори избора на двамата нови конституционни съдии.

По думите му, ако има нещо спорно и което потенциално може да бъде обявено за противоконституционно, това е частта от решението за оспорването, касаеща срока на мандата на двамата нови съдии. "Парламентът се опита да надхитри, състезавайки се с времето с влизането в сила на едно публично оповестено вече тълкувателно решение на Конституционния съд. Което казваше, че когато органът се е забавил прекомерно, както е в случая - близо две години не беше избирана тази парламентарна квота, то тогава мандатът се скъсява. Тоест приспада се изгубеното от съответния орган време. Това беше публично оповестено, но заигравайки се с това, че то още не беше влязло в сила, парламентът се опита да изпревари събитията", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Laffil
преди 3 месеца

Аман от смешници.....

Откажи
Hristo
преди 3 месеца

Борислав Цеков от март 2017 до октомври 2019 г. е член на правния съвет на президента Румен Радев. Въпрос - Някой спомня ли си в тоя период Цеков да е казал нещо срещу Президента ? Неееее .А сетне като секна марфата - скочи на ген. Радев. Народът е казал - НЕ ПЛЮЙ ТАМ, КЪДЕТО СИ ТОПИЛ ЗАЛЪКА СИ

Откажи