Борис Бонев го закъса. Голям пост му се изплъзва

Вили Лилков няма да се кандидатира за шеф на СОС

Борис Бонев го закъса. Голям пост му се изплъзва | StandartNews.com

Лидерът на „Спаси София” Борис Бонев го закъса. Първият стол в местния парламент на София му се изплъзва. „Промяната” няма достатъчно гласове, за да го избера за председател на СОС, а останалите партии една след друга заявяват, че няма да гласуват за него.

В ГЕРБ говорят, че лидерът Бойко Борисов и наредил на общинарите от партията да са твърда опозиция. БСП е категорично против Бонев.  

Няма да подкрепим Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет, изтъкна вчера и Вили Лилков, който бе кандидат за кмет на „Синя София”.

Разпределението на съветниците в София е следното: "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") имат 23-ма души, ГЕРБ - 14, а БСП - 9. "Възраждане" има 8 общински съветници, по трима излъчиха "Има такъв народ" и местна коалиция "Синя София". Един ще е общинският съветник от ВМРО.

"При моето кандидатиране беше отправена критика, че помагам на ГЕРБ и Бойко Борисов, дори измислиха и цената. Нашето явяване имаше друг смисъл - да даде алтернатива, но и вдигнахме нивото на политическия разговор за София", коментира Вили Лилков в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA. По думите му другите кандидати не са били толкова подготвени и са бягали от дебати.

Според Лилков столицата вече е много различна и не би я отъждествил със синя София преди 30-ина години. „50% от подкрепилите „Синя София” не отидоха да гласуват на втори тур”, заяви Лилков. По думите му изборът на балотажа за кмет на столицата е бил аналогичен на избора между Георги Първанов и Волен Сидеров за президент.

Вили Ликов каза още, че не би приел да бъде председател на Столичния общински съвет, не са водени разговори с него в тази насока. Той допълни, че е работа на ПП-ДБ да осигурят управляващо мнозинство. Като два основни варианта пред тях Лилков даде ГЕРБ-СДС и БСП.

Лилков акцентира, че ще бъдат конструктивна опозиция в Столичния общински съвет. Също така той изтъкна, че ще внесат предложения, които имат отношение към бюджета на София.

„Няма да подкрепим избора на председател, тъй като това означава включване в управляващото мнозинство и претенция за заместник-кметски места, участие в управлението”, заяви Лилков. Той допълни, че ще подкрепят разумните предложения за столицата.

По думите му плаващите мнозинства не са решение за столицата, тъй като с времето се превръщат в икономически мнозинства, които са „много опасни”.

Лилков каза още, че са концентрирани върху влизането в Столичния общински съвет, а след анализ ще преценят дали политическият проект "Синя София" да се пренесе и на национално ниво.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай