Радев с голяма задача към кабинета - битка с бедността и инфлацията

Постигнахте успехи, каза президентът Румен Радев

Радев с голяма задача към кабинета - битка с бедността и инфлацията | StandartNews.com

Въпреки ограничените инструменти на изпълнителна власт без законодателна вие успяхте да откриете възможности за развитие на страната. В енергетиката само за няколко месеца бе извършен скок - беше завършен интерконекторът, проведоха се прозрачни търгове за газ, постигнато бе немислимо до момента споразумение с Турция. Успяхте да снижите цените на горивата до най-ниските в Европа, каза президентът Румен Радев пред министрите от новото служебно правителство. 

България се превърна в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с което ние се поставихме в много добра позиция на Балканите, каза още Радев.

Той открои и предприетите стъпки за подкрепа на най-уязвимите от населението. Стартира изпълнението на Плава на развитие. Министрите обиколиха цялата страна, за да информират за възможностите. Утвърдени бяха всички европейски програми. За първи път държавата реално, с цялата си мощ стъпи на Щапитан Андреево. С помощта на нашите партньори се засили охраната на границата, трафикът на мигранти бе редуциран.

Поздравявам ви, че успяхте да овладеете основните фактори, генериращи инфлация. Но цените на стоките от първа необходимост продължават да растат. Българите обедняват и живеят трудно. Затова основните приоритети трябва да са борбата с обедняавнето, със спекулата, подкрепа на родните производители, привличане на чужди инвестиции.

Основна задача на служебния кабинет е да организира честни избори. Очаквам още по-голямо укрепване на охраната на границата, борба с престъпността, беззаконието по пътищата, наркоразпространението. 

Очаквам взетото решение за изграждане на Национална детска болница да се изпълнява с необходимия темп. България получи пълна подкрепа на европейските институции и дата за присъединяване към Шенген. Очаквам да подкрепите лидерската роля, която България си извоюва в региона, каза още Румен Радев. 

В борбата с кризата не бива да забравяме най-важното - децата на България. Наша ежедневна задача е тяхното физическо и духовно развитие.

Вярвам, че във вашите ведомства отчитате спецификата, която ви очаква. Приоритетите трябва да работят за хората и българските граждани. Очаквам и други претенции към вас. Преди 6 месеца се стовариха всички тежести на кризата и бяхте пирнудени да работите денонощно. Отбивахте и политически атаки. Но доказахте, че имате характер да преодолявате трудностите. Защото липсата на решения днес означава упадък в бъдеще.

България не трябва да бъде обречена на безвремие и да губи възможности. Очаквам решенията ви да водят към нашето достойно европейско бъдеще. Да положите основа, върху която да стъпи следващото редовно правителство. 

В този труден момент моят избор е отново върху вас. 

Назначавам служебно правителство от 3 февруари, каза президентът и изброи членовете на новия служебен кабинет. 

Сменен е единствено министърът на културата Велислав Минеков. 

Президентът призова още министрите да не се поддават на провокациите в предизборната битка. И предупреди, че вторият мандат на служебното правителство ще е още по-труден.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай