Бонуси за бизнеса ни отлепят от дъното

Разчитаме на млади експерти, които са били пренебрегнати

Бонуси за бизнеса  ни отлепят от дъното | StandartNews.com

София. Георги Славчев е български футболист и политик. Играл е в „Левски", ЦСКА и швейцарския „Сент Гален". В последствие става спортен директор в Миньор Перник. Бил е и кмет на село Пасарел. В момента е член на Изпълнителния съвет на ПП "Нова алтернатива" и водач на листа в 26 МИР София-област.

- Г-н Славчев, защо сменихте футбола с политика?

- Аз не съм се отказал от футбола. А в политиката влязох преди доста години, когато прекратих състезателната си дейност и станах кмет на Пасарел. Това ми бяха първите стъпки в политиката, тръгнах от най-ниското ниво. Смятам, че всеки трябва да тръгне от първото стъпало - без значение дали е треньор или политик, за да види какви са проблемите на хората и да започне да се развива след това.

- Какво постигнахте като кмет и какво не успяхте?

- Лошото е, че селските кметове не разполагат с личен бюджет. Всичко, което се прави, е благодарение на добрата работа с районните кметове, софийския кмет, депутати, министри и т.н. Но човек има ли желание, може да постигне много. Смятам, че като кмет получих одобрение от хората, което е положително.

- Какво бихте направили, за да съживите българското село?

- Първо трябва да се възвърне малкият и средният бизнес, който в последните години бе тотално изолиран и разбит. Трябва да имат облекчения, за да може наистина да работят повече хора и фирми. Ще се създадат повече работни места. Редно е хората да получават заплащане, с което да могат да изхранват семействата си и да се чувстват добре и равноправни.

- В какво състояние е спортът според вас?

- Спортът е като държавата. През последните години тя е на много ниско ниво. Видяхме какво се случи през последните години. На последната Олимпиада имаме само два медала. Ако така продължаваме - на следващата може и да нямаме състезатели. Футболът е на ниско организационно ниво. И спортът не случи на управници, които да го изкарат от блатото. Първо трябва да се оправи държавата, за да имаме добър спорт. Двете неща вървят ръка за ръка. Трябва да има инвестиции, облекчения, както за бизнеса, така и за спорта, за да могат хората да инвестират в него.

- Да разбирам ли, че според Вас, успехът на Григор Димитров е въпреки държавата, а не благодарение на нея?

- Той не тренира в България, доколкото знам. Подготвя се при страхотни условия в други държави. Ако Димитров тренираше тук, мисля, че щеше да е на едно посредствено ниво. Шапка му свалям, върви много добре, но има късмет, че е попаднал на точното място и в точното време.

- Защо избрахте Нова алтернатива?

- На първо място съм личен приятел с Николай Цонев. Миналата година си говорихме доста. Когато решихме да правим партия, аз го попитах дали ще бъдем еднодневка или ще работим по-дълго време и за в бъдеще. Той ми отговори, че вървим напред и ще градим нещата постепенно в дълъг период от време. Разчитаме на нови и млади хора - експерти, които по един или друг начин са били пренебрегвани от предишни правителства, а са способни. Смятам, че това е правилният път в момента и за това се съгласих да работим заедно.

- Как оценявате предизборната кампания до сега?

- Нашата кампания върви добре, нещата се случват така, както ги очаквахме. Нагледахме се на другите партии, които се нападат една друга. Има една приказка: "Крадецът вика - дръжте крадеца". Обещават се и страшно много неща, но с тях старите депутати просто искат да се задържат във властта. Ще направим това, онова, другото..., а защо не го направиха? "Ние имаме воля" казват - хубаво, ама вие бяхте на власт до сега, защо не го направихте? Нашата програма е ясна, знаем за какво работим. Не обещаваме неща, които няма да свършим.

- Ще успеете ли да влезете в парламента?

- Работим за това, пък изборите ще покажат. Ако хората са припознали в нас новата алтернатива, която толкова се търси в България. Смятам, че ние сме от новите лица и ако ни се гласува доверие, мисля, че ще можем да тръгнем в изходяща посока, виждаме дъното и мисля, че трябва вече да излизаме.

- Какво е нужно да се направи, за да се отделим от дъното?

- Трябват облекчения за малкия и средния бизнес, за да може хората да имат повече работни места. Отраслите, които се продадоха на чужденци, трябва да бъдат контролирани от държавата. Парите да не излизат в чужбина, а да остават тук в България. Като се въртят парите, да се вдигат пенсии, заплати, майчински. Това ги интересува хората - да имат работа и да могат да получават добри условия за живот, да могат да си изхранват семействата, да си плащат тока, а не да се чудят всеки месец как да се оправят. Монополите са факт благодарение на всичките политици досега. Не може семейство, изхразходило 30-40 лева ток да плаща 80. Това са първите стъпки, които са най-важни, но тук има и здравно осигуряване и т.н. Няма отрасъл, който да не трябва да се промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай