Петък,

Бодигардове няма да глобяват на пътя

От: Failed to load user -
3212
Бодигардове няма да глобяват на пътя
A
A
A

София. Служителите на НСО няма да глобяват на пътя. Службата няма полицейски правомощия и не може да санкционира шофьорите. Това заяви в интервю за Дарик и.д. директорът на Националната служба за охрана ген. Тодор Коджейков.

В края на миналата седмица новите проектозакони за специалните служби бяха обсъдени при президента и забележките срещу законопроекта за НСО бяха свързани тъкмо със записаните правомощия на държавните гардове.

По повод предвидената в проекта възможност бодигадовете на властта да налагат санкции ген. Тодор Коджейков даде пример в кои случаи службата ще може да санкционира граждани, които не изпълнят разпореждания или не съдействат на гардовете.

„Един закон, ако не е обвързан с наказателните разпоредби, той е само пожелателен към тези хора, които трябва да изпълнят някоя разпоредба, заяви Коджейков.

Шефът на НСО беше категоричен, че службата нито иска, нито ще получи повече правомощия с новия закон. Целта е с него да се разпише всичко онова, което НСО върши като задължения през последните 20 години, подчерта ген. Коджейков.

Той обясни, че както и сега гардовете ще имат право при дейността си да задържат нарушители, но само до идването на полицейските органи. Както това е станало миналата седмица, когато пред колата на вицепремиера Цветан Цветанов се изправи мъж с пистолет.

„Това е хубав пример как работят нашите колеги в екстремална обстановка. Искам да благодаря на колегите, че са действали много професионално, много отговорно и не са създали нещо, което сега щеше да бъде на всички страници на вестниците и по всички  телевизии. А именно да се стреля по този човек. Ако е била ситуацията в друга държава, знаете какъв е щял да бъде изхода за този господин”, обясни той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички