Бобева: Трябва международно сътрудничество за успешна интеграция

Бобева: Трябва международно сътрудничество за успешна интеграция | StandartNews.com

Париж. "За успешното интегриране на емигрантите и хората, търсещи убежище, е необходимо международно сътрудничество, тъй като никоя държава не може сама да се справи с този нарастващ в последно време проблем". Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Тя представя България на годишния форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който се провежда днес и утре в Париж, пишат от правителствената информационна служба.

Бобева е гост-лектор в два от панелите на форума по проблемите на миграцията и застаряването. Тя представи трудностите, с които се сблъсква българското общество в следствие на бежанската вълна от Сирия. Вицепремиерът подчерта, че в момента се разработва програма за интегриране на бежанците, за която българското правителство получава методическа помощ от ОИСР.

В доклада на ОИСР за миграцията 2013 се посочва, че днес по света живеят 232 млн. емигранти. 60% от тях са в развитите икономически страни. Анализът сочи, че успешната интеграция на емигрантите заздравява общностите и генерира растеж в дългосрочен аспект. Нациите, които се фокусират върху интегрирането на имигрантите, достигат по-високи нива на конкурентоспособност, по-иновативни са и имат по-развито предприемачество, обясняват от пресцентъра на правителството.

Според доклада емигрантите обикновено внасят повече данъци и имат по-голям принос към обществото от индивидуалните ползи, които получават от интегрирането си. От друга страна сериозен проблем за обществата са емигрантите, които отпадат от образователната система, възрастните и нелегалните емигранти. Тези проблеми се задълбочават в следствие на икономическата криза.

Неравенството в световен мащаб се задълбочава и разпределението на тежестта в обществото става все по-неравномерна. Растящата тревога от тези процеси повдига въпроса за възможността на правителствата и институциите да предлагат дългосрочни решения за избягване на кризи в следствие на тези проблеми. Тези предизвикателства изискват осигуряване на повече и по-качествени работни места и предоставяне на ефективни публични услуги, стана ясно по време на дискусиите във форума. Основните двигатели на икономическото развитие – търговията, инвестициите и кредитите, все още не са достигнали своята динамика от преди световната икономическа криза, уточняват анализаторите на ОИСР.

Като един от най-сериозните проблеми на 21 век бе посочено застаряването на населението в световен мащаб. В момента над 900 млн. души по света са над 60 години. До 2050 г. техният брой ще достигне 2.4 млрд. Голяма част от тези хора ще живеят в развиващите се страни. Неравенството в приходите, богатството и здравето може да доведат до растящ брой възрастни хора, живеещи в бедност.

Много страни изграждат пенсионна система, базирана на приноса на всеки работещ. В същото време расте броят на безработните млади хора, които не могат да правят вноски в нея. Това ги обрича на бедност, когато остареят, коментират на дискусията от ОИСР.

"Политиките по отношение на застаряването на населението трябва да бъдат гъвкави и съобразени с конкретните национални особености и степента на поносимост в обществото. По този начин мерките, които се вземат, ще бъдат по-ефективни и ще целят решаване на конкретните проблеми в определена страна", заяви Даниела Бобева.

На Фабриката за идеи на ОИСР, която се провежда в рамките на форума и в която участва Бобева, се разчита да бъдат формулирани дългосрочни и устойчиви политики за справяне с основните предизвикателства на икономическото развитие в световен мащаб, посочват от пресцентъра на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай