Бобева: Насърчаваме иновациите за по-висок икономически растеж

Бобева: Насърчаваме иновациите за по-висок икономически растеж | StandartNews.com

София. Ще постигнем по-висок икономически растеж, ако насърчаваме иновациите. Това каза вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева. Тя взе участие на конференция за науката, предприемачеството и изследванията. Тя обясни, че държавата трябва да стимулира създаването на иновативни частни предприятия.

Разходите за научно-изследователска и развойна дейност (НИРД) са скочили от 60 млн. лв. през 2006 г. на 300 млн. лв. през 2012 г., каза още Бобева. Този растеж, макар и значителен, не е достатъчен, изтъкна тя.

Тревожна е информацията, че разходите за изследователска и развойна дейност са концентрирани в три сектора - преработваща промишленост, информационни продукти и далекосъобщения, каза вицепремиерът.

82% от всички разходи за НИРД са направени в големите предприятия - с над 250 работници и служители, каза Бобева. И добави, че само 3,9% от общия оборот на предприятията е реализиран от нови или усъвършенствани продукти.

„България е на 43 място в класацията „Глобален иновационен индекс" и е подредена сред държавите "скромни инвеститори", стана ясно от вицепремиерът. Ако през 2011 г. страната ни е била на 55-о място в класирането по иновационна ефективност, през 2012 г. вече е на 49-о място, уточни Бобева.

Въвеждането на иновации в предприятията като средство за генериране на по-голям икономически растеж- това ще едно от основните неща, което ще залегне в програмата за реиндустрализация, която подготвя правителството.

„От нетен износител на суровини, България трябва да се превърне в икономика, която изнася преработена продукция, за да разчита на по-голяма устойчивост", подчерта вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай