Близнашки: Ще пледираме в парламента за избори 2 в 1

Близнашки: Ще пледираме в парламента за избори 2 в 1 | StandartNews.com

София. Ще пледираме днес в Народното събрание за избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и референдум, ако ни бъде дадена възможност да изложим нашата гледна точка по въпроса. Това заяви председателят на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа проф. Георги Близнашки в предаването "Преди всички" на БНР.

„Това, което бих предложил днес е Народното събрание да приеме, да подкрепи референдума по принцип и да се даде десетина дни срок да се прецизират въпросите", продължи Георги Близнашки.

Председателят на Инициативния комитет обясни, че е готов за редакция на въпросите, ако с еналага. "Това, което ние поддържаме е, че трите въпроса трябва да останат по своя замисъл така, както са внесени. Нямам нищо против някои текстове да се прецизират. Примерно за мажоритарния вот изрично да се подчертае, че става дума за смесената избирателна система 50 на 50, примерно, за да бъдат удовлетворени и политическите партии и гражданското общество", обясни той.

"Не е правомерно. Това ще бъде в разрез със закона. Предното незаконосъобразно действие. Това е много опасно за българската демокрация, защото хората искат цялостна реформа на политическата система. А тя ще започне с реформа на изборните правила", каза Близнашки на въпрос допуска ли, че може мнозинството да реши за отделно гласуване за всички един от трите въпроса.

„Продължава да се оспорва подписката, идеята за реферeндум. В правната комисия разговорът беше много по-съдържателен, разговор по същество. Мисля, че доста неща се изясниха. Но за съжаление и в двете комисии не се стигна до оформяне на решения", каза още проф. Георги Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай