Близнашки рециклира десни губернатори (ОБЗОР)

Близнашки рециклира десни губернатори (ОБЗОР) | StandartNews.com

Смяната им е в интерес на работата, заяви служебният премиер

Служебното правителство смени днес първите петима областни управители. Година след като техните назначения предизвикаха протести по места, с постовете си се разделят управниците на Пловдив, Благоевград, Монтана, Плевен и Русе. На тяхно място Георги Близнашки назначи проверени кадри на ГЕРБ и десницата.
"Смятам, че новите областни управители ще внесат по-добро равнище на работата", посочи министър-председателят.

Новият областен управител на Русе е Симеон Иванов, който досега бе главен секретар на областната администрация, където е заемал различни длъжности от началото на 2010 г. Преди това е работил в областта на гражданската защита. Магистър е от ВСУ "Черноризец Храбър" по специалността "Защита на населението при кризи от неконвенционален характер". Симеон Иванов сменя досегашния губернатор Венцислав Калчев, който зае поста преди година. Иванов изпълняваше длъжността главен секретар още по времето на областния управител Стефко Бурджиев (2011-2013 г.), след което Калчев го направи титуляр.

Досегашният русенски управител попадна сред петимата губернатори сменени днес с решение на служебното правителство. Венцислав Калчев бе назначен на 3 юли 2013 г. от кабинета на Пламен Орешарски. Преди да заеме поста, той оглавяваше Агенцията за устойчиво развитие на Русе и региона. Калчев има и два мандата в местния парламент като общински съветник от БСП.

Архитект начело на Плевен

Главният архитект на Плевен Бойко Балтаков е новият областен управител, назначен от служебното правителство. 56-годишният Балтаков беше зам. областен в предишния редовен мандат на ГЕРБ, когато губернатор бе Иван Новкиришки. Има висше магистърско образование по архитектура от УАСГ в София. В кариерата си е бил шеф на дирекция "Устройство на територията, строителство, кадастър и строителен контрол" в Свищов, а по-късно - от 2004 до 2008 г., е бил главен архитект на крайдунавската община. Ръководил е сектори и отдели в плевенската община, бил е и главен архитект на община Долна Митрополия.

Балтаков е смятан за близък до бившата председателка Цецка Цачева, но не е неин кум, както твърди Николай Бареков. Объркването вероятно произтича от факта, че кумът на Цачева - сегашният зам.-кмет Трифон Иванов, също е бивш главен архитект от времето на Найден Зеленогорски.

Губернаторският пост напуска 38-годишният социалист Илиян Йончев. Предполага се, че той ще се върне на поста си на началник на отдел в Медицинския университет в Плевен. По време на управлението си Йончев успя и да се ожени - за младата лекарка Йоана.

Монтана с трети шеф за година

Кабинетът на Георги Близнашки освободи досегашния областен управител на Монтана инж. Николай Пенчев и назначи нов. Това е Нина Петкова, която беше заместник областен по времето на правителството на ГЕРБ. Няма обяснения за смяната, споделиха от областната администрация. Досегашният областен инж. Николай Пенчев минаваше за спокоен, уравновесен и неконфликтен шеф. Той заема поста само от няколко месеца, след като предишният, назначен от правителството на Пламен Орешарски - Анатолий Младенов, беше уволнен заради подкрепа на формацията на Георги Първанов АБВ. Пенчев не пришпорва подчинените си, не сменя никой от експертите на областната администрация, постъпили далеч преди него. Остана привързан към работата на учебния център на МВР в града, на който е създател и първи директор. Често водеше гостите си в него, за да го покаже и ги убеди колко е важен за обучението на кадри по защита на населението. В него идват да се учат не само от страната, но и от страните на НАТО. Военният съюз го призна за своя база в тази част на Европа.

Нина Петкова идва в областната управа по времето на управлението на ГЕРБ. Беше заместничка на предишния областен Ивайло Петров. Месец след уволнението на Петров тя стана губернатор. Управлява областта по време на преходния период между двете последни правителства при Марин Райков. Дотогава е била в строителния бизнес. Заедно с баща си Пламен Благоев създават първите частни магазини за строителни материали в Монтана, а по-късно откриват и първата строителна борса, наречена "Варвара". Петкова, която е завършила финанси в УНСС, води сметките на семейната фирма. Има две деца. Беше и координатор на ГЕРБ в Монтана, но се отказа от организационната работа. Върна се отново в своя бизнес, който сега отново напуска.

Всички воюваха с Каймаканов

Венцислав Каймаканов ще остане в историята на управата в Пловдивска област като най-недолюбвания губернатор. Срещу назначаването му преди година скочиха както от управляващата партия под тепетата ГЕРБ, така и от опозицията в лицето на БСП. Лично лидерът на местната столетница Георги Гергов тогава обяви, че Каймаканов е кандидатура на ДПС. Докато бизнесменът Венцислав Каймаканов бе областен управител, атаките срещу него валяха от повечето политически централи под тепетата. Колкото и да се опитваха да работят ръка за ръка с кмета Иван Тотев в името на доброто за Пловдив, нещата и тук не се получаваха. Губернаторът си навлече и неприязънта на съгражданите си, тъй като твърдеше, че е кандидатура лично на Пламен Орешарски. Сочеше опита си на експерт и мениджър като предимства за назначението му. Въпреки това обаче пловдивчани не го оцениха като експерт и още първия ден го посрещнаха с жива верига през сградата на пл. "Никола Мошанов" 1. Протестите срещу бизнесмена продължиха месеци наред.

Градът ще го запомни още с опитите му да стопира важни според общинската управа решения на местния парламент, сред които и тегленето на 30-милионния заем. Последно си навлече гнева и на интелектуалците, като се опита да отнеме къща "Ламартин" от Дружеството на пловдивските художници. Единствено журналистите са доволни от работата си с Венци Каймаканов, тъй като е комуникативен и отворен за въпроси на медиите.

Губернатор сега стана Розалин Петков, който до момента бе зам.-кмет на Пловдив по социалните дейности и здравеопазването. Той е роден през 1965 г. в Карлово. Икономист е по образование. Започва кариерата си във ВМЗ-Сопот, където се издига до главен счетоводител и икономически директор. След това е директор на банков офис в Карлово, а през 2009-а бе назначен за заместник областен управител на Пловдив.

Бивш седесар поведе Пиринско

Новият губернатор на Пиринско е сред основателите на СДС в района. В разцвета на синята идея Димитър Димитров е зам.-председател на общинската организация в Благоевград, а след това и член на областното ръководство. По образование е икономист и от 1998 до 1999 г. е изпълнителен директор на "Благоевград БТ". В биографията си има и един мандат като общински съветник от СДС.

Назначението му за областен управител е изненада за мнозина, тъй като през последните години Димитров изчезна от общественото полезрение. Той замрази политическата си дейност и се отдаде на частен бизнес. Бившият активист на СДС поема ръководството на областната управа от Муса Палев от ДПС.

Неговото управление ще остане в историята с продължителните протести срещу назначението му за областен управител на Благоевград. Кандидатурата му не получи одобрение и в средите на БСП. Палев встъпи в длъжност на 17 юни 2013 г., когато пред сградата на държавната администрация го очакваха стотина протестиращи. Множеството го посрещна с освирквания и скандирания и той успя да стигне до кабинета си с помощта на плътен полицейски кордон и в компанията на депутатите Алиосман Имамов и Ахмед Башев. "Съжалявам, че встъпих по този начин в длъжност, но не съм нарушил нито един български закон", признава и днес Палев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай