Близнашки: Реформаторите налагат психически тормоз над главния прокурор

Близнашки: Реформаторите налагат психически тормоз над главния прокурор | StandartNews.com

Реформаторите упражняват психически тормоз над главния прокурор, изригна проф. Георги Близнашки в отговор на Канал 3 и предвид предложенията на депутатите от РБ за второто четене на Конституцията, които в голямата си част са насочени към ограничаване на правомощията на прокуратурата и въвеждане на контрол над дейността на главния прокурор. Повод за коментара му бе и скандалът с интригата, в която бе вкарана ЕК, че уж искала оставката му.

"Това е един постоянен психически тормоз, който упражняват, той вече цяла година продължава. И тук е въпросът, който стои - защо в крайна сметка? Защо е целият този ужас? Въпросът е защо толкова много се страхуват от главния прокурор? В края на крайщата това е една фигура, която трябва да изпълнява своите функции в посока на поддържане на ред и законност в страната", коментира Близнашки.

Близнашки обаче е категоричен, че тези промени няма да минат и ще надделее здравият разум в пленарната зала. "Надявам се, че Народното събрание ще отхвърли тези екстремистки, бих казал, джихадистки предложения", отсече професорът, който ги изслуша за пореден път по време на заседанието на парламентарната конституционна комисия. Според него каквито и промени да минат, хората няма да приемат "българската магистратура да бъде поставена в зависимост от чужди фондации".

Той заключи, че едни и същи хора, които вдигат шумотевицата срещу главния прокурор, представители на политически среди, които се групират в различни НПО, за да се появяват с искания и претенции. "Не може тази институция да се подлага под явен натиск, да бъде оставена да си гледа работата!", възмути се Близнашки.

Бившият служебен премиер е категоричен, че "истината е, че доста олигарси висят". Когато те се явят пред съда, тогава ще стане ясно защо толкова много адвокати са активни в тази кампания срещу ВСС, респективно срещу главния прокурор, отсече Близнашки. По-добре да си подготвят аргументите за съдиите, защо трябва да атакуват персонално главния прокурор, препоръча им той.

По повод скандала с двете подслушани магистратки, юристът посочи, че първо, това е било незаконно подслушване и после коментира, че тези скандали се търсят, за да се създаде едно изкуствено настроение и да се покаже, че в съдебната система всички са престъпници.

"Всичко това е абсурдно! На едни хора тук им стана професия да клеветят България пред европейските институции, пред чуждите посолства. България е суверенна държава и дебатите трябва да се водят тук, а не някой отвън по внушения, направени отвътре", заяви Близнашки в обобщение и на клеветите до ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай