Близнашки отрече за злоупотреби с обществените поръчки

Близнашки отрече за злоупотреби с обществените поръчки | StandartNews.com

София. Никакви сериозни злоупотреби не са допуснати от служебното правителство, увери служебният министър-председател Георги Близнашки в отговор на въпрос от Мая Манолова, свързан с пуснати в последните дни на мандата на служебния кабинет обществени поръчки.

Според него всички направени разходи са били необходими. Близнашки обяви, че Манолова "не може да го притесни с внушения" и отново коментира, че е заварил тежко наследство от кабинета на Пламен Орешарски.

Манолова посочи, че шестима министри са обявили поръчки за над 5 млн. лева, като сред тях са например Министерството на инвестиционното проектиране, което предстои да бъде закрито при реализиране на мандат от страна на ГЕРБ. Министерството на образованието дори без обществена поръчка, директно ще даде 757 102 лв., без ДДС, които са за осигуряване на свързаност на българските училища и научни институти към Паневропейската научно изследователска комуникационна мрежа, припомни Манолова.

Повечето обществени поръчки са възложени на външни изпълнители и са свързани с изготвяне на методики, макар в самата администрация на министерствата да има достатъчно експерти, които могат да се справят, категорична бе Манолова.

В отговор служебният премиер отвърна, че повече от тези поръчки са планирани в началото на годината, но просто се реализират в тази част на годината. "Това е рутинна дейност и няма съмнение, че администрацията се нуждае от подновяване", каза Близнашки. Манолова обаче не прие този отговор и припомни на служебния премиер, че по време на мандата на неговото правителство са спрени редица обществени поръчки, включително и такива, отнасящи се например за "Спешна помощ".

Преди да приключи мандатът на служебното правителство на Георги Близнашки, министрите ударно обявиха обществени поръчки за повече от 5 млн. лева. Анализът на обявените в последната седмица на октомври обществени поръчки сочи, че за идентични дейности, отделните министерства прилагат различни критерии към участниците. Повечето от поръчките са свързани с въвеждането на електронни услуги, припомня БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай