Близнашки още се чуди за министър за изборите

Близнашки още се чуди за министър за изборите | StandartNews.com

София. До края на деня ще бъде решен въпросът, дали да има министър за изборите и кой да е той, съобщи служебният премиер Георги Близнашки. Заради обществено недоволство той се наложи да оттегли първоначалната кандидатура на шефа на Централната избирателна комисия Красимира Медарова. Постът няма да заеме и оглавяващата обществения съвет към ЦИК Емилия Друмева, посочи Близнашки. Тя обаче ще бъде част от политическия му кабинет.

„Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят. Трябва да си даваме сметка, че всички опитни хора, които разбират от избори все пак вече са били някъде - било в ЦИК или в други форми на участие", отбеляза Близнашки, цитиран от БГНЕС.

По думите му сма по себе си кандидатурата на Медарова не е лоша, защото тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но „когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението".

По отношение на Друмева премиерът посочи, че тя ще бъде в неговия кабинет, но няма да има „официална роля".

„В политическия кабинет тя ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, тъй като стана дума, че трябва да се променят Законът за прякото участие на гражданите в изборите, Изборният кодекс и редица други неща. В приоритетите ни са формирани редица цели", коментира той.

Георги Близнашки допълни, че до края на деня ще реши дали изобщо да има министър на изборите и кой да е той.

„Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага ще запазим старото положение. Не е имало министър досега, имам чувството, че който и да се предложи реакцията ще бъде еднотипна. Все още решението не е взето, до края на деня има време", каза още служебният премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай