Близнашки: Недопустимо е управляващите да протестират срещу държавността

Близнашки: Недопустимо е управляващите да протестират срещу държавността  | StandartNews.com

Бившият служебен премиер Георги Близнашки заяви в ефира на Канал 3, че няма да отиде на протеста срещу главния прокурор днес, "защото той е абсурден по своята същност."

"Това е абсурден протест - протестът от 2014 си изигра ролята, сега е абсурдно управляващите да правят протест срещу главния прокурор. Няма такава държава", заключи той.

"Организаторите от Протестна мрежа в момента са на власт, нещата са навързани – така не може хем да си на власт и да протестираш срещу институционалната система", каза Близнашки.

Всичко това, според него, се случва, защото в момента правосъдният министър Христо Иванов няма подкрепа за реформата си и търпи тежък провал.

"Съпротивата срещу реформата му е очевидна. Но той не се стреми да я реформира, а да я постави под контрол. Това е опасна игра", каза Близнашки.

Това е огромен провал за Христо Иванов и е по-добре той да седне и да си подаде оставката, обобщи бившият премиер и добави, че съпротивата срещу Иванов е толкова голяма, че дори е нямал подкрепа в комисията и от собствените се хора. "Какво трябва да следва от тук нататък – задкулисни игри ли", попита риторично той и намекна, че правосъдният министър и неговото обкръжение предлагат постове срещу подкрепа.

Според Близнашки силните на деня трябва да се откажат от изказванията си от 16 април и да се върнат към стратегията, приета от Народното събрание в началото на неговата работа. Това би бил единственият възможен път реформата да се случи, твърди Близнашки.

Това по същество представлява отказ от идеята за промени в Конституцията. Две камари във Висшия съдебен съвет може да се създадат и с промяна в закона, което е и по-бързият път, каза той.

Близнашки призова управляващите да се откажат от идеята за промени в Конституцията. Не бива прокуратурата да се допуска да се превърне във второстепенна организация. Недопустимо е също министърът на правосъдието да може да има кадрови функции. Най-страшното нещо сега е да се политизира съдебната власт.

Той призова и съдии, прокурори, конституционни съдии да не дават мнение по политически теми. Разкритикува един от конституционните съдии Румен Ненков, че взима отношение по политически въпроси и каза, че се излага.

Георги Близнашки отново нападна бившия си подчинен Христо Иванов. Той потвърди, че Христо Иванов му е спуснат от президента Росен Плевнелиев. По време на мандата му се налагало често да му прави остри забележки и образно казано да го удря през ръцете.

Първо за опита му да назначи спорна дама за зам.министър на правосъдието /б.р - дъщерята на скандалния ректор на университета в Свищов - Величко Адамов/, а след това, защото ходел да разказва всичко, което се случва в Министерски съвет на Съюза на съдиите.

"Казах му, че така не може да се работи. Ние говорим, обсъждаме нещо, а той отива и разказва всичко след това в Съюза на съдиите", каза още Близнашки.

Той призова министрите да не забравят, кой ги е докарал на власт.

"Гледам, че много неща се забравят. Явно паметта им е къса. Но нека не забравят, че аз свалих правителството на Пламен Орешарски. И не като обикновен протестър, а като професор Георги Близнашки. Моето име беше изписано в голямата аудитория в университета", отговори на критиките Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай