България с нови санкции срещу Москва

Те влизат в сила на 8 април

България с нови санкции срещу Москва | StandartNews.com

Нови санкции срещу Москва! Българските власти затварят пристанищата си за всички руски кораби, независимо под какъв флаг плават. Това съобщава PortSEurope, цитиран от Moscow Times. Решението влиза в сила на 8 април и е свързано с директивата на ЕС за прилагане на санкциите, предаде actualno.com.

Морската администрация на страната забрани още на 17 април миналата година влизането на кораби под руски флаг в пристанищата, като това решение бе част от петия пакет от санкции на ЕС. Тогава бе направено изключение само за доставката на критични продукти от Русия – петрол и ядрени продукти. Сега забраната се разширява – кораби, регистрирани в Руския морски регистър на корабоплаването, няма да могат да влизат в българските пристанища.

ВИЖ ОЩЕ: Русия подскочи, какво изпрати на България

България остава единствената страна от ЕС, която продължава да купува руски петрол по море, благодарение на така наречената дерогация, договорена от властите в Брюксел. През март обемът на такива доставки варираше между 63 и 104 хиляди барела на ден, изчислява Bloomberg въз основа на данни за трафика на танкери.

Сега българските пристанища ще бъдат затворени за танкери с руска регистрация, които биха могли да превозват петрол, заобикаляйки "ценовия таван" от 60 долара за барел, наложен от Европейския съюз и страните от Г-7 за руския петрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай