Русия подскочи, какво изпрати на България

Говори Мария Захарова

Русия подскочи, какво изпрати на България | StandartNews.com

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че руското посолство изпрати нота до българското външно министерство във връзка с оскверняването на Паметника на съветската армия в София, предаде ТАСС.

На 31 март Паметникът на съветската армия в българската столица бе боядисан в червено, отбелязва посолството.

Руското посолство публикува детайли за оскверняването на Паметника на съветската армия, като дипломатическата мисия публикува и снимки, на които се вижда, че част от голям надпис с думи на благодарност към Съветската армия от страна на българския народ е отчупен. На постамента с големи червени букви е изписано и "демонтаж".

ВИЖ ОЩЕ: Министър удари по масата, опълчи се на Германия

"Руското посолство в София изпрати документ, нота, до българското външно министерство. В нея се изразява изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници на общата история на Русия и България", каза Захарова по време на брифинг, цитирана от БГНЕС.

Говорителят на външното министерство отбеляза, че този паметник вече е бил сериозно повреден от вандали през февруари.

"Очевидно това избухване е свързано с инициатива за демонтиране на паметника, наскоро издигната от група прозападни партии в градския законодателен орган", продължи дипломатът.

Тя допълни, че в нотата, изпратена до българските власти, Русия призовава българските власти "да проведат задълбочено разследване на всички подобни инциденти, да подведат под отговорност виновните и да предотвратят подобни престъпни действия в бъдеще".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай