Министър удари по масата, опълчи се на Германия

Росен Христов изобличи двойния стандарт на ЕС

Министър удари по масата, опълчи се на Германия | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Росен Христов скочи на Германия заради ядрените санкции срещу страни от ЕС.

Ако има санкции за страните, които използват руско ядрено гориво, трябва да има и санкции срещу тези, които потребяват големи количества газ от Русия, както и срещу тези, които все още имат компании, работещи на руска територия, и по всякакъв друг начин са се възползвали от началото на кризата от взаимоотношенията си с Русия, разлюти се  Христов. Така той отговори на думите на германския министър на икономиката Роберт Хабек, който настоява за санкции на страните, използващи руско ядрено гориво.

По думите на Христов изказването на Хабек е политическо и е крайно неприемливо за България.

"Това си е право на всеки министър, но ако вземем предвид търговския обмен на България с Русия и този на Германия с Русия, ще видите, че разликата е в пъти по-голяма", удари по масата Христов. Той посочи, че ако се говори за приходи на Русия от други държави, със сигурност Германия е платила много повече.

Освен това германските компании, които останаха на територията на Русия, са едни от последните, които все още функционират там.

Ако говорим за санкции, може да говорим в много по-широк спектър и основната засегната страна ще бъде Германия, заяви Росен Христов.

По повод срещата с Френската енергийна компания Е Де Еф (EDF), която беше вчера, Росен Христов информира, че с тях се работи много конструктивно. Обсъждат се варианти за широко взаимодействие в сферата на ядрената енергетика. Той съобщи, че вчера е дискутирана обмяна на ноу-хау, както и технически Е Де Еф да помогне с анализите на площадката на Белене. Дискутирана е възможността френската енергийна компания да направи предпроектно проучване, подобно на това, което "Уестингхаус" прави за 7-и и 8-и блок в Козлодуй". Според министъра трябва да се върви паралелно, за да може Народното събрание да има целия пакет от данни, което да му позволи да вземе решение за тези проекти.

Енергийният министър присъства днес на подписването на договора за разширението на газохранилището в Чирен между "Булгартрансгаз" и изпълнителя "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен". Целта на проекта е капацитетът на ПГХ "Чирен" да се увеличи до 1 млрд. куб. метра, при около 500 млн. куб. м в момента, чрез допълнителни сондажи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай