Благомир Коцев - новият политически феномен във Варна, който победи Възраждане и ГЕРБ в собствената им крепост

Варна е дясна, не иска досегашния си кмет Иван Портних, а Благомир Коцев обединява варненци, показа вотът на 29 октомври

Благомир Коцев - новият политически феномен във Варна, който победи Възраждане и ГЕРБ в собствената им крепост | StandartNews.com

Във Варна има нов политически феномен. И това е Благомир Коцев – кандидатът на ПП-ДБ за кмет на Варна. Той стана явлението на тези Местни избори по три причини.

Първо, никой не вярваше, че във Варна ПП-ДБ ще направи пробив в сърцето на Възраждане. В цялата страна се говори, че Варна е на националистите. Но изборите в неделя развенчаха този мит. Групата е трета по резултат в новия Общински съвет, където победител са общинските съветници от ПП-ДБ, макар и с малко.

Второ, Коцев проби хегемонията на ГЕРБ в Морската столица, която от 10 години е в ръцете на Иван Портних, който се е отказал от руското си гражданство две години, преди да стане кмет за първи път. Преди изборите ГЕРБ говореха с насмешка за капацитета на ПП-ДБ да постигне силна листа, но 4 седмици по-късно ГЕРБ трябва да признаят изборната си загуба във Варна.

Трето, Коцев отива на балотаж с едва 5% разлика с Иван Портних. Диша във врата на 10- годишния кмет, въпреки опита, администрацията и лостовете му за влияние. #БлагоЗаВарна, както варненци вече поздравяват Коцев по улиците - по името на слогана на кампанията му - започна с ниска познаваемост след няколко месеца като областен управител на Варна. През септември не изглеждаше възможно да стигне до балотаж особено в град като Варна, където ГЕРБ и Възраждане досега бяха бетонирани. Но до днес. Във Варна вече не е така, благодарение на Коцев. За четири седмици кампания фаворитът на варненци не просто стопи разликата от над 10 % с досегашния кмет, но и го постигна въпреки предизборния трик на ЦИК да не се гласува с машини и въпреки многото невалидни бюлетини. Те са около 3 500 за кмет във Варна на фона на около 22 800 гласа за Коцев и 28 200 гласа за Портних.

Причината за феномена Коцев във Варна е в прагматичното комбиниране на няколко фактора – модерна позитивна кампания, за разлика от крайно негативната на Портних срещу него; десетки срещи с хора, общности и гилдии за работещи решения, срещу което досегашният кмет на ГЕРБ предложи комуникация само в контролирана среда. И грешната стратегия на щабовете на другите двама кандидати Иван Портних (ГЕРБ) и Коста Стоянов (Възраждане), които се обединиха срещу Благомир Коцев с координирани атаки. Това пък настрои варненци в подкрепа на Коцев.

В тактиката на Коцев имаше и още едно предимство – без партийни лозунги, а с повече послания към обикновените хора на Варна. Отделно, самият той е познат във Варна като образован технократ, диалогичен и уравновесен човек, с много контакти покрай ресторантьорския бизнес на семейството му. В същото време не спестяваше истината за икономическите кръгове и зависимости във Варна, които той назоваваше и в национален ефир. Но с друг фокус - върху хората и растежа на доходите и стандарта на живот. Засега тази стратегия на Коцев, придружена от модерна визия и позитивно показване на „кухнята“ на кампанията му се одобрява от варненци и последователите му в социалните мрежи растат.

Опонентът му Иван Портних също беше използван от стратега Коцев. Криейки се от четири дебата по големите национални телевизии и продължавайки с черния ПР, Портних се превърна в неволен „помощник“ на кампанията на Коцев и не можа да се измъкне от тази роля.

В неделя, вече и с машини, варненци ще кажат крайната си дума за новия кмет на града и модела на управление. Нагласите и ентусиазма в социалните мрежи засега показват, че Варна е готова за промяна и за подкрепа на човека, който победи и ГЕРБ, и Възраждане на собствения им терен, със собствените им правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Оня
преди 6 месеца

Пълни глупости.Варна знае кой е баща му,крушата не пада по далече от дървото

Откажи