Битката за заплати. КНСБ притиска партиите

Синдикатът се среща с експерти по бюджета

Битката за заплати. КНСБ притиска партиите | StandartNews.com

КНСБ продължава битката си за увеличение на заплатите с новия бюджет. Миналата седмица синдикатът организира серия протести пред парламента.

"Хората вече не издържат. На протестите имаше представители на различни групи. Депутати от ключови парламентарни групи подкрепиха 2/3 от нашите искания, малко над 220 млн. лева за заплати. В началото на седмицата ще се срещнем с техни експерти", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР. И подчерта отново, че пари могат да се вземат от капиталовите разходи, които, по думите му, са завишени:

"8,2 млрд. лева капиталови разходи са предвидени в бюджет, който се приема на 1 август. Към 1 април капиталовата програма е изпълнена на 1,8 млрд. лева. Кой нормален човек може да помисли, че в следващите пет месеца могат да бъдат похарчени около 6,5 млрд. лева? Или ще бъдат похарчени урбулешката, или няма да бъдат похарчени. Затова смятаме, че 500 млн. лева от тях могат да останат. Този буфер е много ясен. Вторият буфер е издръжката на системите, където има едни 200 млн. лева". В предаването "Неделя 150" Димитров посочи, че синдикатите не искат нещо непосилно на фона на 74 млрд. лева в Бюджет 2023.

"Заплатите догонват, инфлацията е генерирана от външни фактори и от някои печалби, в това число и в България, от сектори, които непремерено бяха или дофинансирани и подпомагани несъразмерно, или имаха геополитически възможности да реализират свръхпечалби. Това дава тласък на инфлационните процеси допълнително".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай