Без саморазправа по пътищата, зове Бъчварова

Без саморазправа по пътищата, зове Бъчварова | StandartNews.com

"Случаите на агресия по пътищата трябва да се разследват професионално, а не хората сами да търсят справедливост". В това е убеден вътрешният министър Румяна Бъчварова. Провокирана от вчерашната катастрофа с бой на столичния булевард "Черни връх", Бъчварова заяви за bTV, че най-адекватната реакция в такива случаи е да се извика полиция.

"Агресията на пътя е абсолютно недопустима - онези, които извършват хулигански деяния или нарушават правилата по пътищата, трябва да бъдат санкционирани", убеден е силовият министър. Бъчварова не смята, че в тези действия има умисъл, но вярва, че те не трябва да се допускат дори като спонтанни прояви.

Вътрешният министър не смята, че от вчерашния инцидент на пътя и от предходния бой на Околовръстно шосе може да се направи извод, че мутренските времена се връщат. Тя уточни, че е разпоредила проверките за кортежи с незаконни охранители да се извършват постоянно.

"Вземаме всички мерки да не се допусне бежански трафикантски канал да премине през България", гарантира още Бъчварова. По думите й, включването на армията в процеса по охраняване на границата ни е нещо, което всяка страна в момента прави предвид обстановката. "Армията има достатъчно добре обучени офицери, а държавата трябва да използва всичките си ресурси, за да гарантира сигурността на гражданите", подчерта министърът.

Бъчварова обърна внимание и на гражданските призиви за повече полицаи в страната, особено в малките населени места. "Не можем да осигурим присъствие навсякъде, няма държава, която да може да го направи. Опитваме се да разработим други способи", обяви силовият министър. За нея отговорността на гражданите към такива ситуации трябва да бъде съпричастна към усилията на МВР. Бъчварова призна, че зачестяват случаите на телефонни измами и призова всички възрастни хора, особено живеещите сами, да не се поддават на подобни схеми, а ведндага да сигнализират близките си и полицията.

Стана ясно и че реформата в МВР продължава, като занапред хората в администрацията на вътрешното ведомство няма да имат полицейски правомощия. Бъчварова коментира лаконично недоволството на полицейските синдикати от реформите в сектора, като подчерта, че тяхна отговорност е да защитават интересите на своите членове. "Моята отговорност като министър е да балансирам системата. Моята отговорност е най-голяма и предложението, което правя, е балансирано в посока на тези интереси", смята министърът

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай