Без машинно гласуване само на местните избори

От ГЕРБ се отказаха от премахването на машинното гласуване и за парламентарни избори

Без машинно гласуване само на местните избори | StandartNews.com

Машинното гласуване да отпадне само за местните избори, реши окончателно правната комисия в Народното събрание.

От ГЕРБ се отказаха от премахването на машинното гласуване и за парламентарни избори.

Поправката беше подкрепена с 14 гласа „за“ от ГЕРБ, ДПС и "Воля". БСП и "Обединени патриоти" се въздържаха.

Така машинно гласуване ще се използва за президентски, европейски и парламентарни избори.

Предложенията, свързани с намаляване на прага за пряк избор на кметове в населени места, отпаднаха от обсъждане като предложения извън обхвата на законодателната инициатива.

Правната комисия в Народното събрание обсъди окончателно промените в Изборния кодекс, с които се предлага отмяната на машинното гласуване за местните избори.

Изборните промени бяха инициирани от ГЕРБ, подкрепени от „Обединени патриоти“ и „Воля“, и предвиждат премахване на машинното гласуване за местни и парламентарни избори и използването му при президентски и европейски избори. Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова мотивира предложенията с констатациите в доклада на Централната избирателна комисия:

„Ако на местните избори останат така заложени в законодателството 6 хиляди машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори“.

Слабият интерес към машинното гласуване, но в пъти оскъпеният глас, бяха други аргументи в посока отмяна на машинния вот наесен. Правната комисия обсъди и внесените от левицата, ВМРО и ДПС предложения между двете четения на законопроекта. Пряк избор на кмет в населени места с над 200 жители предлагат депутати от ВМРО и независимият Спас Панчев. Подобно предложение са внесли и социалистите, като прагът, който те предлагат е над 150 жители. От ДПС настояват за поетапно въвеждане на машинното гласуване и машинно преброяване на бюлетините.

Йордан Цонев поясни: „Да видят как става в тото-пунктовете. Пускаш си изборната бюлетина и машината отчита какво е направено на нея“.

Междувременно днес представители на Централната избирателна комисия и Националното сдружение  на общините ще представят анализ от обучението на изборната администрация при евровота, проведен през май  тази година.

Това ще бъде началото на обсъждане за подготовката на предстоящите през октомври избори за общински съветници и кметове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай