БДЖ със 600 млн. лв. задължения към кредитори и облигационери

БДЖ със 600 млн. лв. задължения към кредитори и облигационери | StandartNews.com

София. БДЖ дължи 600 милиона лева на кредиторите и облигационерите. Това съобщи след заседанието на МС служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Предстоят преговори с кредиторите, обясни тя. „Важно е да продължим активния диалог с тях с цел разсрочване на тези задължения. Много малка сума е предвидена в бюджета за погасяване на част от главницата и лихвите – 3 милиона лева месечно БДЖ трябва да плаща до края на годината. Те са крайно недостатъчни. Очакваме нотификация от ЕК за държавна помощ в рамките на 172 милиона лева, която следва да се предвиди в бюджета и се отнася за стари задължения на БДЖ до 2007 г. най-вече към немските кредитори", коментира министърът.

195 млн. лв. не достигат в „БДЖ – Пътнически превози" за ремонт и текущо поддържане на подвижния състав, който е в много трагично състояние, изтъкна Ангелакова. И уточни, че няма пари и за закупуването на нов подвижен състав. „Всичко това следва да се предвиди в тригодишната бюджетна прогноза и да си спазим ангажиментите с кредиторите", допълни тя.

Основен проблем в „БДЖ – Товарни превози" са вземанията на дружеството към фирмата "TBL"в размер на 7,9 милиона лева, каза още служебният министър на транспорта. „Министерството отказа издаване на лиценз за „Товарни превози" на фирмата „ТЕЦ - Бобов дол – товарни превози", тъй като не отговаря на изискванията на закона", уточни Ангелкова.

Освен това по Оперативна програма „Транспорт" има недостиг от 109 милиона за съфинансиране на всички железопътни проекти в оперативната програма. „Много са критични 30 милиона лева до края на годината, за да можем да гарантираме стабилност на оперативната програма. До края на 2014 г. няма риск от загуба на средства", обясни още Николина Ангелкова. „Тези 30 милиона лева сме си осигурили, като сме ги пренасочили от капиталовия трансфер на дружеството. Те няма да се отразят върху проектите и вече започнати ремонти, които се отразяват пряко върху движението на влаковете. Няма да започнат планирани процедури, за които е било предстоящо да започнат през идните месеци и ще се отложат за следващата година", заключи тя.

За следващия програмен период следва да бъдат усвоени 1,5 милиарда лева, стана ясно след заседанието на МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай