БДЦ внася законопроект за лустрация на агентите на ДС

БДЦ внася законопроект за лустрация на агентите на ДС | StandartNews.com

"Още другата седмица ще дам на нашата парламентарна група да внесе законопроект за лустрацията на агентите на Държавна сигурност във властта, който е заимстван от европрактиката. Този модерен нормативен акт беше приет в Румъния и издържа обжалването пред Европейския съд в Страсбург". Това каза лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков.

Целта на този закон, според него, е да се отстранят агентите на ДС, като им се забрани достъпа до класифицирана информация и им се отнеме правото да заемат каквито и да е престижни длъжности в държавната йерархия.

"Очаквам подкрепата на депутатите от Реформаторския блок и ГЕРБ. Ще ми бъде много интересна реакцията на Патриотичния фронт и АБВ. Като европолитик аз не мога да приема цинизма в един отбор да играят хора, които заклеймяваха комунизма и дори са били шефове на комисията за разкриване на досиетата, редом с агенти на ДС, минали през 6-ти отдел, известен като "политическата полиция", подчерта евродепутатът.

"Учуден съм как политици като Методи Андреев и представителите на Реформаторския блок забравиха това предизборно обещание и то не беше включено в управленското споразумение на четворната коалиция. Има малко разделителни линии между партиите в парламента и една от тях трябва да бъде отношението към Държавна сигурност и мафията, които принципно са свързани", допълни той.

"В закона "Чисти ръце" бяхме предвидили такава мярка, но сега предлагам да използваме отделен закон, приложен успешно от румънския парламент. Като европолитик съм готов на дискусия в Народното събрание с участието на български политици и колегите им от Румъния, които успяха да изгонят Секуритате от властта. Вместо да се замерят с празни приказки, по-добре депутатите да седнат и да приемат един закон от утвърдените европейски практики", заключи Бареков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай