БАСТА: Никога не сме лъгали

БАСТА: Никога не сме лъгали | StandartNews.com

София. Ние сме известни с това, че не сме излъгали никога, винаги сме си отстоявали мнението и не сме се връщали под чуждо давление, никога не сме изоставяли приятелите и колегите си, каза Емил Димитров, учредител на новата партия БАСТА в ефира на Дарик радио. 

Той коментира модела на формацията, която няма лидер, а съвет на старейшините. "Не е нужно един човек да се изтъква, както видяхме лидерският модел не работи. В момента в парламента няма 240 депутати, а има четирима - Борисов, Станишев, Местан и Сидеров." Той обясни, че формално БАСТА има секретар - Мария Кулина, която представлява партията пред институциите и в документите, но решенията се вземат колективно. 

Емил Димитров коментира партия ГЕРБ, от която се отцепи новата структура: "Идеята ГЕРБ не беше лоша, европейските ценности не са лоши. Проблемът е в начина, по който се прилагат. В цяла Европа и по света е доказано, че дребният и средният бизнес е гръбнакът на обществото. У нас дребният и средният бизнес е задушен. За да си отворите едно павилионче за банички трябва да се вадят много разрешителни, да се дават рушвети... Този човек, още преди да е започнал, той е умрял. Трябва за малко магазинче да се декларира на едно място, че отговаря на условията - хигиенни, ток, вода и т.н., и до един месец администрацията да е длъжна да го провери. Ако е декларирал невярно - на прокурор. Но ако е декларирал вярно, да му разрешат да функционира", описа идеите си Емил Димитров. 

Водещият опонира, че съпартиецът му и съучредител на БАСТА Мирослав Найденов като министър на земеделието и храните в правителството на ГЕРБ е имал ресурс да направи това. Димитров отговори, че става въпрос за редица закони и наредби. Той защити лансираните от Найденов проверки от страна на Агенцията по храните. "Не е нужно 10-20 органа непрекъснато да ходят по малките обекти, да им търсят и най-малкия кусур и да ги рекетират", каза Емил Димитров.

"Цветан Цветанов за нас е приключен случай", лаконично определи бившия лидер на ГЕРБ Димитров. "На нас непрекъснато ни се обаждат действащи депутати и се оплакват от състоянието на нещата, но страхът все още преобладава. Защото някой им се обажда и им казва "Сега ще падне правителството, ще дойдем ние на власт и ще видите какво ще им се случи на тези, които се отделиха". 

Ако депутати от ГЕРБ напуснат ГЕРБ и влязат в БАСТА, това ще промени парламентарната конфигурация, отбеляза водещият. "Не искаме да променяме парламентарната конфигурация, не сме патерица на никого. Има депутати, които са готови, но ние не притискаме никого и не агитираме никого. Когато те преценят, да заповядат", обяви Емил Димитров.

"Не одобрявам поведението не само на ГЕРБ, на никого в парламента, играят си на стражари и апаши в народното събрание. На всички е ясно, че Атака крепи този парламент. Вот на недоверие не се внася хей така, той се внася с определени мотиви и ти трябва да ги защитиш. А от друга страна управляващите трябва да го оборят, да се защитят, че няма нужда от вот на недоверие", коментира основателят на БАСТА събитията в НС от последната седмица.

"Ние виждаме изход в предсрочни избори, защото така не може да продължава. Но преди приет бюджет и преди тежката зима избори не са логични. Най-икономично за държавата ще бъде да са май месец заедно с европейските избори", прогнозира Димитров. "Регистрацията ни е въпрос на седмици. Ние имаме нужда да си подсилим структурите. 20 и няколко структури имаме в страната. Част от тях са бивши от ГЕРБ, част от тях са хора, които са учредявали първото СДС. Почти половината са хора, които не са били членове на никоя партия досега. Хората най-малкото си намират някакъв отдушник", каза Емил Димитров за БАСТА.

Запитан за желанието на новата партия да се включи в Реформаторския блок, Димитров отговори: "Не сме казали, че искаме да ставаме членове. Казали сме, че сме готови да разговаряме с тях, но не сме коментирали изобщо за влизане там."

"Можем да се явим самостоятелно на избори, можем да се явим и в коалиция. Ние все още нямаме регистрация, водим предварителни разговори с всички, които са демократично мислещи, които държат на българщината, на българския бизнес. Нямаме нужда да правим разговори в тъмни стаички", заяви плановете на новата формация Димитров.

Той коментира и темата със сирийските бежанци и възможната хуманитарна криза. "Българинът е състрадателен, той винаги ще има къшей хляб за нуждаещите се. Аз самият съм взел най-многодетното младо сирийско семейство да го издържам. Но не може Европа да ни помага само със съвети, ние да сме граница и да спираме бежанците да не ходят при нашите по-богати съседи, а те да не ни дават финансова помощ за това. Редно е издръжката им да се поеме от европейските страни. България не може да си затвори границите."

"При 1100 лева на месец, декларирани от властите за месечна издръжка на бежанците, а те мизерстват, аз питам кой краде от залъка на тези хора?", посочи бившият депутат. 

Емил Димитров се обяви за спешни промени в изборния кодекс, които да включват мажоритарен избор, възможност за отзоваване на депутати и либерален режим за референдуми. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай