Понеделник,

"Барометър": 2% разлика между ГЕРБ и ИТН

От: редактори -
306
"Барометър": 2% разлика между ГЕРБ и ИТН
A
A
A

 

ГЕРБ за момента запазва първа позиция с 21,9%, но се забелязва тенденция на лек отлив на избиратели. "Има такъв народ" към момента печели подкрепата на 19,3% от избирателите в рамките на страната, сочат данните от изследването проведено от "Барометър България", проведено със собствено финансиране през периода 1-7 юли 2021 г. сред 852 пълнолетни български граждани.

БСП съумява да стабилизира позициите си – най-вече сред собствения си електорат. Отливът на избиратели от редиците им за момента е спрял и макар да не могат да разчитат на допълнителна подкрепа, те биха могли да реализират 17%.

ДПС едва ли ще поднесат изненади в рамките на страната. Партията има ясно изразен електорат, който винаги демонстрира висока степен на мобилизация по време на избори и към момента ще осигури 11,4% подкрепа. Предстои да се види и колко допълнителни гласа ще получи движението от повечето разкрити секции за гласуване в Турция.

При "Демократична България" се наблюдава известен застой. Въпреки че формацията може да се похвали с добра мобилизация на избирателите си и е една от малкото, които ефективно използват модерни инструменти за кампания като социалните мрежи, коалицията не успява да привлече допълнителни гласове. 9,2% от анкетираните в рамките на страната заявяват желанието си да гласуват за ДБ, като това почти със сигурност ще ги нареди след ДПС.

"Българските патриоти" също се очаква да бъдат част от следващия парламент. Категорично намерение да гласуват за тях са заявили 6,2% от анкетираните.Сравнително нестабилна е подкрепата за "Изправи се! Мутри вън!". В конкретния момент е поставено на кантар участието на коалицията в следващия парламент - 4,1% заявена подкрепа броени дни преди изборите.

Последните няколко дни от кампанията преди 11 юли могат да се окажат решаващи за финалния резултат, смятат експертите на „Барометър“


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички