Бареков: Кой ще е премиер да се реши на финала

Бареков: Кой ще е премиер да се реши на финала | StandartNews.com

Разговорите между партиите трябва да са насочени към политиките, смята лидерът на ББЦ

"Разговорът за премиера трябва да бъде решен на финала, когато вече са ясни политиките". Това заяви лидерът на „България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков. Според него разговорите между партиите трябва да бъдат насочени към политиките.

"Формулата, която ГЕРБ избра - да започне преговори с всички парламентарно представени партии е единствената правилна в този момент", подчерта лидерът на ББЦ. По думите му това, че на първия кръг от преговорите няма да се срещат лидерите е много добре, тъй като те са си нанесли доста тежки рани през последните години. Бареков определи поведението на ГЕРБ като хладнокръвно и джентълменско. Той призова политическите лидери да кажат предварително дали искат тези преговори да завършат с успех или желаят да се провалят.

„Моето желание е преговорите да приключат успешно, за да има едно широко дясно-центристко мнозинство с мандата на ГЕРБ, в което да участва ББЦ, Патриотичният фронт и тези части от Реформаторския блок, които имат желание", посочи Бареков, като уточни, че по-скоро става въпрос за СДС.

„Оптимист съм, че България ще има правителство, защото не може парламентарно мнозинство от 140-150 депутати да зависи само от една парламентарно представена сила, пък била тя Реформаторски блок или ББЦ", коментира още Бареков. Той препоръча на реформаторите да снижат властовите си претенции и да спрат с персоналните обиди и квалификации. 

„Ако нивото на преговорите, което ГЕРБ предлага, изисква на втори тур включването на лидери, аз съм готов да се включа, ако съм в България", съобщи още зам.-председателят на групата на ЕКР в ЕП, като добави, че следващата седмица ще бъде в Брюксел по дела, свързани с Консервативната партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай