Бареков: Комисия да провери как бе избран Плевнелиев

Бареков: Комисия да провери как бе избран Плевнелиев | StandartNews.com

София. Народното събрание да провери как бе избран Росен Плевнелиев за президент. Това поиска лидерът на "България без цензура" Николай Бареков в парламента. Той предложи на депутатите създаване на временна анкетна комисия, която да установи дали е имало филшификации на изборния процес с надпечатани бюлетини по време на президентския вот през 2011 година.

 

Бареков предложи и стартирането на официални преговори между независимите депутати, които обявиха принадлежност към неговата партия и депутатите от ГЕРБ за създаването на втора анкетна комисия. Тя трябва да провери нерегламентираните бизнес контакти на Росен Плевнелиев и поведението му на данъкоплатец с отделни корпоративни групи в качеството му на президент и регионален министър. По-рано Бареков изпрати писма с оферта за преговори по двете комисии на лидерите на ГЕРБ - председателят на партията Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и зам.-шефката на групата на ГЕРБ в парламента Цецка Цачева.

 

„Днес внасяме официално до парламентарната група на ГЕРБ и нейното ръководство в лицето на Цветан Цветанов, Бойко Борисов и Цецка Цачева, писмо, което съм подписал аз като председател на партия „България без цензура". В него най-голямата извънпарламентарна партия се обръща към най-голямата парламентарна партия с цел да започнем преговори по стартирането на подписка за създаването на две анкетни комисии", каза в парламента Николай Бареков. Първата е посветена на импийчмънта на Росен Плевнелиев и начина по който бе избран за президент.

 

Бареков припомни, че той е внесъл сигнали до прокуратурата за дейността на Плевнелиев като бизнесмен, министър и президент. Второто желание за съвместна дейност с колегите от ГЕРБ е създаването на още една анкетна комисия, която да разследва изборите през 2011 г., които аз наричам „Костинброд 1". Как г-н Плевнелиев спечели изборите за президент и как бяха избрани кметовете на големите градове. Имаме съмнението, и то мисля, че е доста обосновано, че номерът с надпечатаните бюлетини е бил използавн и тогава", бе категоричен лидерът на ББЦ.

 

Бареков обясни, че на местния вот са се получили много интересни резултати. „Разликата, с която Росен Плевнелиев спечели изборите пред своя опонент Ивайло Калфин е доста съмнителна, ако ситуацията от 2013 г. е била направена за първи път през 2011 г. Знаете, че близо 400 000 бюлетини бяха надпечатани в печатницата в Костинброд", каза Николай Бареков. Той допълни, че не сипе обвинения и не произнася присъди, както Цветан Цветанов, докато беше министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай