Бареков готов със закона "Чисти ръце"

Бареков готов със закона "Чисти ръце" | StandartNews.com

София. Проверки на доходи и имоти очакват не само политици и длъжностни лица, назначени на публични постове, но и техни близки и роднини.

Това предвижда законопроектът "Чисти ръце" на България без цензура, който ще бъде внесен днес в парламента от независимите депутати Румен Йончев и Светлин Танчев. "Тестът, който ще получат депутатите, ще е тест за мафия", обяви Николай Бареков. "Предпочетохме текстът да е по-балансиран и консенсусен, но да осветли имуществото и доходите на политиците. Философията на този закон е - влез какъвто си си в политиката, но излез чист", допълни още той. Според законопроекта "Чисти ръце" пада банковата и търговската тайна за кръга на лицата, попадащи в обсега на закона за "чистите ръце", написан от юридическия екип на "България без цензура".

Лицата на публични държавни длъжности ще са длъжни да декларират още, че не участват в управлението и с дялове в офшорки, а проверката може да се разпростре и 10 години назад във времето. "България се нуждае от такъв закон, всички са повече или по-малко убедени в това, проектът не противоречи нито на българските, нито на международните закони, категоричен бе бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай