България ще настоява Сърбия да е в ЕС до края на 2013г.

България ще настоява Сърбия да е в ЕС до края на 2013г. | StandartNews.com

София. България ще се бори Сърбия да получи дата за присъединяване в Европейския съюз не по-късно от декември настоящата година или януари 2014 година. Това увери президентът Росен Плевнелиев, след срещата си с президента на Сърбия - Томислав Николич.

Държавният глава заяви, че страната ни е двигател и голям приятел, който използва и своя глас, в подкрепа на европейската интеграция на Сърбия. „Готови сме да споделим своят опит от процеса, през който България мина за интеграция в Европейския съюз", посочи президентът Росен Плевнелиев.

„Нека да гледаме напред и да развиваме своето добросъседство и приятелство. Народите ни са близки, славянски и православни, а писмеността ни свързва", призова Росен Плевнелиев.

Според него общото европейско бъдеще вдъхновява страните България и Сърбия да бъдат достойни членове на това семейство с общи ценности и с общо бъдеще. „Ние сме уверени, че съществуващите добри отношения между двете държави са предпоставка да нямаме нищо друго освен да гледаме здраво към общото ни бъдеще и общите проекти, които искаме да развиваме", подчерта Плевнелиев и отбеляза, че списъкът с подобни задачи е много дълъг.

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че в по време на днешната среща е била обсъдена възможността много скоро да бъде въведена практиката за провеждане на съвместни заседания на правителствата на двете държави. „В процес на съгласуване е и договора за добросъседство между България и Сърбия", отбеляза президентът Плевнелиев. Сред сферите, в които страната ни може да си сътрудничи със своята съседка са търговско-икономическите отношения, като пример за това е учредената българо-сръбска промишлена палата. „Общите проекти, по които работим заедно са и магистралата по транспортен коридор 10, железопътната линия по коридор 10, възможност за нови гранични пунктове, както и изграждането на газов интерконектор със Сърбия и възможността за директна въздушна линия между София и Белград", обясни Росен Плевнелиев.

Сърбия ще посвети особено внимание на тези общини, в които живеят българи, подчерта от своя страна президентът на Сърбия Томислав Николич. Николич посочи, че по време на днешната си среща с президента Плевнелиев са обсъдили начините за подобрение на живота на българското малцинство в Сърбия.

„Сърбия е най-богата по отношение на своето население, защото в нея има представители на над 30 различни националности и малцинства. Нашата конституция е една от най-прогресивните в света, като дори имаме т.нар „позитивна дискриминация" по отношение на членовете на такива малцинства", посочи Николич.

Сръбският президент обеща, че страната ще се включи в печатането на учебници на български език и също ще обнови паметниците, които съществуват на територията на Сърбия.

По думите на Николич - през идващата година по по-различен начин трябва да бъде отбелязана годишнината от сто години от началото на Първата световна война. „Там сме били на две страни, но идващата година ще бъде в една и съща страна. В един строй, като знак, че това никога не бива да се повтори. България и Сърбия изгубиха много и в население, и във възможността да се развиват по-добре. Ще поддържаме общите паметници, ще четем историята, но ще живеем днес и утре", заяви още в словото си президентът на Сърбия Томислав Николич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай