България подкрепя Македония за НАТО и ЕС

България подкрепя Македония за НАТО и ЕС | StandartNews.com

Кюстендил. "Бих искал да подчертая, че България подкрепя членството на Република Македония в НАТО и Европейския съюз, както разбира се и на всички страни от Западните Балкани", заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с премиера на Македония Никола Груевски в Кюстендил.

"Имахме един откровен разговор на четири очи с премиера Груевски. Благодаря му за откровения стил", посочи българският премиер.

"Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове", заяви Орешарски.

На срещата присъстваха и министри от кабинета Орешарски, които проведоха срещи със своите колеги от Македония.

"Считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитието на двустранните взаимоотношения в икономически и търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в двете страни", каза още Орешарски.

Никола Груевски изрази своето задоволство от днешната работна среща, както и от пленарната среща между двете делегации, които са преминали в приятелска и конструктивна атмосфера.

Той отбеляза, че днешните разговори имат значителен принос за добросъседските отношения между Република Македония и Република България. Според македонския премиер от тях могат да произлязат идеи, проекти и решения, които да развиват допълнително добросъседските отношения.

„Искам да изтъкна, че двете страни и народи имат традиционни приятелски връзки и партньорство. В този контекст с нашите български колеги разменихме мисли за подобряването на двустранните отношения в политически и икономически план, както и по отношение на другите сфери от взаимен интерес", отбеляза македонският премиер и добави, че до момента драстично е била намалена комуникацията по сектори.

Македонският премиер каза, че по време на срещата са били обсъдени въпроси за евроатлантическата и европейска интеграция на Република Македония, както и по- нататъшното напредване в този план.

И двамата премиери подкрепиха бъдещото изграждане на транспортен коридор номер 8, който е от взаимен интерес.

„Надяваме се директната комуникация на високо ниво ще продължи", заяви македонският премиер.

„Убеден съм, че ползотворният ни диалог ще продължи", обобщи българския премиер Пламен Орешарски.

Премиерът на България ще проведе и среша с обласнтиия управител Иван Каракашки, както и с девет местни кмета.

По време на срещата имаше протест на ВМРО. Подръжници на движението носеха плакати: "Долу ръцете от българската история".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай