България подкрепя Грузия за европейска интеграция

България подкрепя Грузия за европейска интеграция | StandartNews.com

София. България следи с подчертано внимание и подкрепя последователните усилия на Грузия за европейска и ероатлантическа интеграция, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на среща с министъра на външните работи на Грузия Мая Панджикидзе.

Налице са отлични политически отношения, които могат да се задълбочават и динамизират – особено тези в икономическата сфера, допълни Михаил Миков. По думите му можем да бъдем полезни на Грузия както с позитивния, така и с негативния си опит, особено в областта на реформата в съдебната власт.

Министърът на външните работи на Грузия определи визитата си в България като изключително полезна и резултатна. Тук съм сред приятели, заяви Мая Панджикидзе, защото чувстваме ангажираната подкрепа на вашата страна и сме силно заинтересовани от разширяване на сътрудничеството в редица области, сред които земеделие, транспорт, енергетика и търговия. Вашият опит е полезен за нас, защото вече сте постигнали целта, към която ние се стремим – членството в Европейския съюз, добави тя.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков поздрави Грузия за постигнаните в страната през последните години успехи и за развитието на демократичния процес. Той бе категоричен, че междупарламентарното сътрудничесто е важен инструмент за по-нататъшните партньорски и приятелски отношения между двете страни.

По време на официалното си посещение в България министърът на външните работи на Грузия Мая Паджикидзе се срещна и с председателя на Комисията по външна политика в 42-рото Народно събрание Янаки Стоилов, както и с членове на комисията.

Българските парламентаристи дадоха висока оценка на дипломатическите отношения между двете страни, които имат установени традиции, но и сериозен потенциал за бъдещо развитие. Председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов определи Грузия като важен търговски партньор. Той допълни, че не бива да се допуска спад на нивото на стокообмена и изрази надежда за още по-динамично сътрудничество в областта на търговско-икономическите връзки.

Янаки Стоилов заяви, че Грузия може да разчита на българската подкрепа за присъединяването си към Европейския съюз и НАТО.

На срещите си в парламента министърът на външните работи на Грузия Мая Паджикидзе изрази благодарност за подкрепата на страната ни за териториалната цялост и суверенитета на Грузия, както и за евроатлантическата й интеграция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай