България и Северна Корея ще си сътрудничат за медиите

В Северна Корея е наложена пълна цензура на медиите

България и Северна Корея ще си сътрудничат за медиите | StandartNews.com

София. България ще си сътрудничи със Северна Корея в областта на науката, образованието, културата, медиите, съобщи правителствената информационна служба.

 

Днес Министерският съвет е одобрил проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между България и Корейската народнодемократична република.Тя обхваща периода 2014-2017 г.


"Изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта", е посочено в правителственото съобщение.


В Северна Корея е наложена пълна цензура на медиите, а особени успехи в образованието не са известни.

 

За последно Пхенян привлече вниманието на света, след като лидерът Ким Чен - ун реши да екзекутира чичо си Чан Сон Тхек заедно с цялото му семейство.

 

По-рано във вторник "Репортери без граници" публикуваха класацията за свобода на словото за тази година, в която България безпрецедентно се срива на стотно място в компанията на страни от третия свят. Северна Корея е на почетното 179-о място.

 

Пред Дневник говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов заяви, че това е стандартна програма, която подновява спогодба за културното сътрудничество с Корейската народнодемократична република, подписана през 1970 г. Говорителят на Външно е споделил, че не може да се каже еднозначно какво е постигнато за над 40-те години, през които е действала спогодбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай