България е част от „Нова Турция" на карта в турски медии

България е част от „Нова Турция" на карта в турски медии | StandartNews.com

Москва. Карта на "Нова Турция", публикувана в турски медии, включва българската територия, предаде "Фокус". На 23 март турският вестник „Милиет" публикувал карта на „Нова Турция". Авторите на картата са излезли много извън пределите на сегашната територия на държавата и са включили в нея части от България, Кипър, северните райони на Сирия, северната част на Ирак и Гърция, както и райони на Азербайджан и Грузия. В материала на вестника се говори за създаването на нова мощна държава в границите на бившата Османска империя, пише руската агенция Регнум.

„Милиет" коментира, че след сензационния отказ от въоръжена борба на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, ръцете на Анкара буквално са развързани.
Авторите на статията са уверени, че призивът на Йоджалан към ПКК за напускане на територията на Турция е първа стъпка за връщане на „добрите стари времена", когато кюрдите и турците заедно са се борили с гърците и с другите християни в малоазийския регион.

Подобна статия излезе и във вестник „Хюриет" под заглавие „Велика Турция". „Кипър и Гърция са на ръба на пълния крах. Единственото, на което може да се надяват, е на милостиня от страна на Турция, която може да ги съжали и да се съгласи да им даде парче от енергийните богатства на Средиземноморието", пише вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай