Бъчварова: Темата за жена президент цели дестабилизиране на кабинета

Бъчварова: Темата за жена президент цели дестабилизиране на кабинета | StandartNews.com

София. Темата за президентската кандидатура на ГЕРБ и дали тя ще е на жена се използва за изместване на фокуса и създаване на впечатление, че кабинетът работи с краткосрочна перспектива. Такова мнение изказа по БНТ вицепремиерът по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъчварова. На общото събрание на Жени-ГЕРБ в неделя премиерът и лидер на партията Бойко Борисов привлече вниманието с изказването "Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент"

"Кандидатурата за президент не е на дневен ред в партия ГЕРБ", категорична бе Румяна Бъчварова, чието име започна да се спряга по медиите като възможна кандидатура. Тя заяви, че с коментирането на подобна тема се цели изместване на фокуса от дългосрочната политика на кабинета.

Според Бъчварова има много неразбиране от партньорите в коалицията, които не са били в изпълнителната власт досега, но неточностите се изглаждат. „Има много неразбиране от страна на хората, които наистина не са били в изпълнителната власт в това точно как трябва да се действа, колко време имаме, за да вземем едно или друго решение", призна тя. „Съветът за развитие към МС е мястото, на което трябва да се провежда вътрешнокоалиционният дебат", заяви Бъчварова. По думите й към този момент най-трудният праг е бил приемането на бюджета. Тя изрази надежда, че това ще остане най-трудният момент.

"Държавата има нужда от реални резултати, а не от предсрочни парламентарни избори", коментира вицепремиерът.

"Изминалите месеци безспорно бяха един труден период, който не приключи с преговорите по съставянето на правителството, а продължи и след това – тогава, когато влязохме в ситуация на реални действия", обобщи Румяна Бъчварова. „Ние сме подкрепени и в коалиция с поредица от партии, които нямат политическия опит, който има ГЕРБ. Това е основната причина за проявата на проблемите, които съществуват", заяви тя. По думите й, представителите на ГЕРБ в правителството и в изпълнителната власт работят много по-активно и по-бързо. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай