Бъчварова се срещна с ФБР и ДЕА

Бъчварова с директора на ДЕА Мишел Лионхарт

Бъчварова се срещна с ФБР и ДЕА | StandartNews.com

През втория ден от посещението си в САЩ вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе срещи с ключови за България партньорски служби - Федералното бюро за разследване (ФБР) и Службата за борба с наркотиците (ДЕА).

По време на срещите бяха обсъдени аспекти на противодействието на международния тероризъм и наркотрафик, свързаните с тях дейности на организираната престъпност. Коментирани бяха и конкретни последващи стъпки в двустранното сътрудничество - обучение в България и САЩ на правоохранителни служители, обмен на успешни практики по противодействието на насилствения радикализъм.

"Споделената отговорност е наш водещ принцип в работата - ако вие имате сигурност, и ние имаме сигурност", споделиха представителите на ДЕА. Беше обърнато специално внимание на усилията, които България полага в областта на граничната сигурност и противодействието на феномена "чуждестранни бойци". По време на срещите вицепремиер Бъчварова запозна американските партньори с конкретните мерки по охраната на българската граница, подчертавайки ролята на България като външна граница на ЕС.

По-късно през деня вицепремиерът Бъчварова проведе срещи с помощник-държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд и с координатора на Държавния департамент по въпросите на контратероризм Тина Кайданау. По време на разговора с Кайданау бяха препотвърдени високите нива на сътрудничество между българските и американските контратерористични звена. Беше изявена готовност за съвместно двустранно сътрудничество по конкретни въпроси, както и за разширяване не многостранното сътрудничество в рамките на Глобалния контратерористичен форум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай